2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják Egyiptom kincseit

2004. március 5. 11:15

Több ezer műkincs tekinthető meg az IBM és az egyiptomi kormány közösen létrehozott adatbázisában

Korábban

Egyiptom visszaköveteli régészeti leletei
Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Hatóság új vezetője harcot hirdetett az egykor, Egyiptom területén kiásott és külföldre vitt régészeti leletek azonnali visszaszállításáért.
Jövő márciustól kopt kiállítás a Szépművészetiben (Népszabadság)
Hogyan épülhettek a piramisok?

Részlet a digitális archívumból
Megvalósult az egyiptomi kormány és az IBM számítástechnikai óriás közös, hároméves, összesen 3 és fél millió dolláros projektje - adta hírül a Silicon.com. Az `Egyiptom az örökkévalóságnak` (Eternal Egypt) projekt során - kilenc különböző egyiptomi múzeum gyűjteményét felhasználva - egységes, digitális archívumot hoztak létre az ország ókori emlékeinek megőrzésére és bemutatására. A projekt technikai hátterét az IBM nagyrészt speciális, külön erre a célra tervezett eszközök kifejlesztésével biztosította. A számítógépes óriáscég jótékonysági programja keretében működött közre a kulturális örökség megőrzését célzó projektben.

Az érdeklődők a projekt weboldalán, de akár mobiltelefonjukkal is beletekinthetnek a háromnyelvű - angol, francia és arab - digitális archívumba (dg.eternalegypt.org). Az adatbázis jelenleg 32 nagyfelbontású, háromdimenziós képből; mintegy 2000 kétdimenziós fotóból; öt 360 fokos, webkamerával, történelmi helyszíneken rögzített panorámaképből; valamint számos megsemmisült vagy megsérült műemlék rekonstrukciójából áll. A háromdimenziós képekből - a fájlok hatalmas mérete miatt - csak néhány érhető el a projekt weboldalán.

Mohamed Saleh professzor, a projektben is részt vállaló kairói Egyiptológiai Múzeum volt igazgatója, és a jelenleg szervezés és építés alatt álló Grand Museum of Egypt leendő igazgatója szerint "eddig senki sem próbálkozott hasonló léptékű projekt létrehozásával".

Az IBM 2 és fél millió dollár értékű hardverrel, szoftverrel és szolgáltatással támogatta a projektet jótékonysági keretéből. A számítástechnikai cég mégis azt reméli, hogy a befektetett összeg nyereséget fog hozni. A projekthez kifejlesztett és szabadalmi védelem alatt álló technológiát ugyanis egyéb tervezési, termelési vagy kereskedelmi célokra is lehet majd hasznosítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár