2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyermekszív az ereklyetartóban

2003. december 10. 09:00

XVII. Lajos, bekerülhet a francia királyok kriptájába.

Korábban

Mária Antoinette kivégzése
Kétszáztíz éve, 1793. október 16-án végezték ki Párizsban Mária Antoinette francia királynét, XVI. Lajos feleségét
Királyi orgia, avagy a monarchia lejáratása
XVI. Lajost túl nagy, feleségét, Mária Antoinette-et viszont túl kicsi nemi szervvel áldotta meg a természet
`Louis Capet` 210 éve lett nyaktiló áldozata
Az angol forradalommal ellentétben a francia király kivégzése a királyság intézményének végét is jelentette, így teljessé tette a szakítást a régi renddel.

Gyermekgyilkosság sosem válik erénnyé

Halálának 209. évfordulóján a Saint-Denis székesegyház királyi kriptájában eltemetik a tragikus sorsú herceg, XVII. Lajos szívét, amelyrõl minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy az 1795-ben a Temple börtöntoronyban elhunyt gyermeké, XVI. Lajos és Marie Antoinette fiáé volt. A korábban a Saint-Denis katedrális egyik kápolnájában õrzött ereklye hosszú és kalandos története után most bekerülhet a francia királyok kriptájába, miután egy belga és egy német intézet 2000 áprilisában egymástól függetlenül DNS-vizsgálatok alapján kimutatta, hogy az alkoholban tartósított gyermekszív valóban Marie-Antoinette Habsburg hercegnõ és XVI. Lajos francia király kisebbik fiának, Louis Capet-nek a mellkasában dobogott. E vizsgálatok alapján a hétvégén járult hozzá hivatalosan a francia állam, hogy a Bourbon-ház emlékét ápoló magánalapítvány június 8-án, szûk körben végleg eltemesse a kis mártír herceg szívét.

A gyermek négyéves volt, amikor kirobbant a Nagy Francia Forradalom, hétévesen börtönbe zárták, és 10 éves korában, 1795. június 8-án egy nyirkos cella férges matracán tébécében meghalt. Anyját és apját, a francia királyi párt már korábban nyaktiló alá küldték.



Az ereklye kalandos utat járt be az elmúlt kétszáz évben. Az utólag immár hitelesnek bizonyult legenda szerint Philippe-Jean Pelletan doktor, aki a Temple börtöntoronyban 1795. június 8-án kiállította a hivatalos halotti bizonyítványt a forradalmi hatóságok anyakönyvének megfelelõen "Capet-fiú" névre, másnap visszament, kiemelte a gyermek tetemébõl a szívét, és köpenye alatt kilopta a börtönbõl. A korabeli királyi temetkezési szokások szerint a szívet illatosított tartósítószerekkel kibélelt külön urnában õrizték meg. A következõ másfél évszázad során a titkos ereklye kézrõl kézre járt, monarchisták, Bourbon-rokonok és barátaik rejtegették, de mint utólag kiderült, adott tartózkodási helyérõl utazásának minden egyes állomásán készült hivatalos jegyzõkönyv, vagy legalább becsületszó alapján kiállított dokumentum. Az urnát 1975-ben egy spanyolországi Bourbon-herceg lánya, Marie des Neiges ajándékozta a Saint-Denis székesegyháznak, ahol a francia királyok földi maradványai nyugszanak. Azóta azonban egy mellékkápolnában õrizték, mígnem most kiderült, hogy valóban Louis Capet szívérõl van szó, s immár állami engedéllyel végsõ nyugalomra lelhet családja körében, a Bourbonok kriptájában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár