2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ásatások a bolíviai Akapana piramisnál

2004. szeptember 27. 13:12

A bolíviai La Paz közelében 3900 méter magasan található Akapananál, a közép-amerikai indián kultúrák legnagyobb piramisánál zajlanak ásatások.

Amerikai Stonehenge avagy az Újvilág Heliopolisa

 

Az Akapana piramis hat T-alakú terasszal ellátott építménye Bolívia legfontosabb prekolumián kultikus központjának, az i. sz. 400-900 között virágzott Tiahuanaconak egyik legismertebb műremeke. A Tiahuanaco-kultúra további fontos emlékei közé tartozik az egyetlen nagy tömbből kifaragott Napkapu és a Földbe sűllyesztett templom.


A kultikus épületek már évszázadok óta elhagyatottan álltak, mire az inkák megtelepedtek a 15. század közepére a Tiahuanaco-kultúra romjain. Az inkák szerint teremtő istenük, Viracocha az első Andokbeli népeket agyagból teremtette, majd az első inkákat Cuzcoba küldte, hogy alapítsanak birodalmat. A korai Tiahuanaco-kultúra néma monolitjai az inkák értelmezésében így a teremtés bizonyítékává léptek elő.


Közép- és Dél-Amerika rejtélyes romjai közül Tiahuanaco különösen kedvezett a furcsa elméleti spekulációknak. Tévúton járt H.S. Bellamy osztrák csillagász, aki szerint a metropoliszt a Föld egy korábbi holdjának becsapódása hozta létre. Másképpen hogyan is képzelhetnénk el hogy ilyen magasságban állandóan lakott település jöjjön létre?


A hatvanas évek végén Erich von Danikent ihlették meg a lenyűgöző kultikus épületek. Nagyszabású gondolatkísérletében földönkívüliek építettek Bolívia fennsíkján leszállópályát és földi bázist. Tanuságtétel gyanánt pedig egy felettébb bizar biblia-interpretációval állt elő, miszerint Ézsaiás próféta elrablására érkeztek ezek a gonosz szándékú kozmikus élőlények. Tévedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár