2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európában példa nélkül álló ókori táblajátékra bukkantak Poprádon

2018. január 9. 12:00

2006-ban régészek a szlovákiai Poprádon különleges táblajátékra bukkantak egy germán herceg sírjában. Miután a lelet átesett a megfelelő konzerválási eljáráson, beható vizsgálatoknak vetették alá, amelynek során kiderült, hogy Európában korábban nem találtak ehhez hasonló ősi táblajátékot. 

A több mint 1600 éves játéktáblát a sakktáblához hasonlóan négyzetekre osztották, a játékosok pedig különböző méretű zöld vagy fehér figurákkal lehettek. „Az ókorban rengeteg táblajáték létezett számos változatban, ám a játéktechnika rekonstrukciója rendkívül bonyolult folyamat, amelyre csak a legjobb szakértők képesek” – vázolta a helyzetet az ásatás vezetője, a Nyitrai Régészeti Intézet igazgatóhelyettese, Karol Pieta.

A régészek ezért az ókori társasjátékok legkiemelkedőbb kutatójához, Ulrich Schädlerhez, a Genfi-tótól nem messze működő Játékmúzeum igazgatójához fordultak segítségért, aki a felfedezés izgalmától hajtva örömml utazott Szlovákiába. Schädler előtt nagyon nehéz feladat, a játékrendszer jellegének megfejtése áll. A tervek szerint játékot a poprádi Tátraalji Múzeumban a herceg sírjában talált többi lelettel együtt már 2018 végén szeretnék kiállítani. Schädler szerint ez a legjobb állapotban talált ókori játéktábla, amelyet eddig a Földközi-tengertől északra találtak.

„Hasonló jellegű játéktáblát korábban még nem találtak Európában” – jelentette ki Pieta. Igaz, görög és római templomokban fedeztek már fel ilyen típusú játékra utaló nyomokat, ezek azonban kőlapokba voltak faragva. A Poprádon talált hordozható játéktábla ily módon egyedülálló. A játékfigurák elemzése során kiderült, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjéből, feltehetően származó üvegből készültek. „A játékot tehát nyilvánvalóan a Római Birodalom területéről hozták a Tátra alatti területre” – vonta le a következtetést Pieta.

A kutatók egyre több mindent tudnak arról a germán hercegről, akinek a sírjában megtalálták a játékot. A vizsgálatokból kiderült, hogy ugyanazon a területen született, ahol eltemették, mintegy 30 éves volt, és egy ideig tartózkodott a Földközi-tenger térségében. „Nagyon valószínű, hogy vezető tisztként szolgált a római hadseregben, ez ugyanis megfelel [a sír alapján azonosítható] társadalmi státuszának. Erősen hatott rá a fejlett ókori kultúra, ezt jelzi az a tény is, hogy kedvenc játékát is elhelyezték a sírjában” – magyarázta Pieta.

A Kr. u. 375-re datálható sírt véletlenül, építési munkálatok közben fedezték fel a Poprád-Mateóc ipari zónában. A sír legjelentősebb leletei közé tartozik egy ezüstlapokkal díszített, tiszafából készült ágy és íróasztal is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár