2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Rábukkanhattak Nagy Alfréd csontjára

2014. január 17. 16:14 MTI

Brit régészek pénteken bejelentették: lehetségesnek tartják, hogy meglelték a 9. században uralkodó angolszász király, Nagy Alfréd földi maradványainak egy darabját, nevezetesen a medencecsontját.

Kate Tucker, a Winchesteri Egyetem régésze sajtótájékoztatón számolt be az eredményről. A csont egy winchesteri középkori apátságnál végzett ásatás során került elő. A tudósok szerint valószínű, hogy Nagy Alfréd vagy a fia, Eduárd csontjára bukkantak, de hogy melyikükére, azt nem tudják eldönteni.

Nagy Alfréd 871-től haláláig, 899-ig uralkodott Wessexben. Az angol királyok közül egyedül Alfrédot illetik a Nagy jelzővel, amelyet főként azzal érdemelt ki, hogy sikeresen dacolt a dán hódítókkal, és igencsak vert helyzetből sikerült fordítania a hosszas küzdelem kimenetelén: uralmának területe a legválságosabb időszakban parányira zsugorodott.

Egy éve bizonyosodott be kétséget kizáróan, hogy sikerült megtalálni III. Richárd angol király földi maradványait. DNS-elemzéssel zártak ki a szakértők minden kételyt. A molekulák összevetéséhez a jelenkori minta beszerzése nem volt könnyű, de végül találtak élő leszármazottat, jóllehet egészen Kanadáig kellett menni érte. Nagy Alfréd esetében még nagyobb szenzáció lenne, ha sikerülne hasonló bizonyságra jutni, mivel jóval korábban élt és leszármazási vonala sokkal szerteágazóbb.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár