2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvizsgálják Nagy Alfréd feltételezett csontjait

2013. augusztus 8. 14:26

Benyújtotta engedélykérelmét az egyik jelöletlen winchesteri sírban talált, Nagy Alfrédnak tulajdonított csontok megvizsgálására vonatkozóan egy helyi szervezet - értesült a BBC.

Nagy Alfréd Wessex angolszász királyságának legnagyobb uralkodója volt, 871-től 899-ig uralkodott. Leginkább átfogó társadalmi és oktatási reformjairól ismert, elszántan küzdött azért, hogy az eladdig csak a papok által megszerzett tudást a nép számára is elérhető tegye, rajongott a tudományokért, lefordíttatta Boethiust, Orosiust, s a művek Beda Venerabilis által írt folytatását.

Az angol királyok közül egyedül Alfrédot „nagyították fel”, csak őt illetik a Nagy jelzővel, amit főként azzal érdemelt ki, hogy sikerrel vette fel a harcot a dán hódítókkal szemben, és igencsak vert helyzetből tudott fordítani a hosszas küzdelem kimenetelén.

Alfréd 50 évesen halt meg, földi maradványai Winchesterben vannak egy jelöletlen sírban. A Winchesteri Egyetem régészei ásatási engedélyt kaptak a Szent Bertalan templom környékére, és idén tavasszal bukkantak a csontokra. A maradványok vizsgálatához azonban újabb engedélyt kellett kérniük a terület felett rendelkező egyházi szervezettől. A csontokat a legnagyobb titokban exhumálták, mivel féltek, hogy a III. Richard körüli nagy médiafelhajtás Winchesterre is átterjed.

Ha a csontokról radiokarbonelemzéssel bebizonyosodik, hogy korban megfelelőek – azaz legalább 1200 évesek –, még hátravan a DNS-azonosítás. Ez jóval nehezebb lesz annál a vizsgálatnál, mint amelyet a közelmúltban III. Richard megtalált maradványainak esetében sikeresen elvégeztek. Nagy Alfrédnál – aki Richardnál 600 évvel korábban hunyt el – ugyanis jóval szerteágazóbb és kusza lehet a leszármazási vonal.

Ugyanakkor megalapozott a remény, hogy ha a csontok 9. századiak, akkor azok királyiak. A templom területén a feljegyzések szerint ugyanis csak királyi halottakat és szerzeteseket temettek el, viszont szerzetesek csupán a 12. századtól lakták a helyet.

A kérelmet benyújtó Hyde900 csoport azért jött létre, hogy méltó módon megemlékezzen a Hyde Abbey alapításának 900. évfordulójára – ez volt az az apátság, ahol eredetileg Alfrédot is eltemették. A csontok időről időre vándoroltak: Alfrédot először 904-ben temették újra feleségével és gyermekeivel együtt, majd 1110-ben ismét az apátságba kerültek a maradványok. 1539-ben, az angliai kolostorok feloszlatásakor az apátságot lerombolták, a sírt pedig kifosztották. Állítólag néhány csontot közszemlére tettek a 19. században, mielőtt a Szent Bertalan templom területén újra eltemették volna azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár