2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Kutatók matattak a jégember szájában

2011. június 17. 15:59 Discovery News, MTI

Ötzi, az 5300 éves jégember fogai igen rossz állapotban voltak - derítették ki svájci kutatók, akik a vizsgálatokról a VII. múmiakutatási világkongresszuson számoltak be San Diegóban, Kaliforniában.

Ötzi a kora rézkor idején élt, az 5300 éves gleccsermúmiát 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban fedezték fel. Ötzi a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste. A projektben a Zürichi Egyetem evolúciós orvostani központja és a bolzanói múmiakutató intézet tudósai, valamint a bolzanói kórház szakemberei vettek részt.

Ötzi, aki 40 éves kora körül hunyt el, megőrizte az összes fogát. Ám arccsontjainak CT-vizsgálata fényt derített arra, hogy többféle fogproblémája is volt. A felső nagyőrlők környékén fogágy-betegségre utaló tüneteket észleltek, két fogán mechanikus traumára utaló jeleket fedeztek fel, emellett fogai erősen lekoptak. A legmeglepőbbnek azonban a szuvas fogak sokaságát találták a kutatók

"Ezek a fogbetegségek az újkőkori étrendben bekövetkezett változásokra utalnak" - hangsúlyozta Albert Zink professzor, a bolzanói múmiakutató intézet igazgatója, aki Ötzi fogproblémáinak magyarázatát a gleccsermúmia gyomortartalmának molekuláris vizsgálata során reméli megtalálni. "Azt már tudjuk, hogy gabonát - alakort (egyszemű búzát/Triticum monococcum) és a tönke búzát (Triticum dicoccum) - fogyasztott. A szénhidrátok viszont növelték a fogbetegségek kockázatát" - emelte ki Albert Zink.

A kutatók, akik már dolgoznak Ötzi genomjának a meghatározásán, a múmia szájüregéből vett minták DNS-vizsgálatát is tervezik. Céljuk megtalálni a fogproblémákat okozó baktériumot. Frank Rühli, a svájci múmiaprojekt igazgatója szerint ez a kutatás azért is fontos, mert segít megismerni a fogbetegségek evolúcióját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár