2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Vitatják az Ötzi eltemetéséről szóló elméletet

2010. szeptember 2. 08:41 MTI

Vitatják azt a nemrég közölt elméletet, amely szerint társai szertartásos temetésben részesítették Ötzit, a rézkori "jégembert" - írta a szerdai osztrák sajtó.

Alessandro Vanzetti olasz régész és kutatócsoportja nemrég arra a következtetésre jutott, hogy Ötzi nem ott halt meg, ahol több mint ötezer évvel később rátaláltak mumifikálódott holttestére. Az Antiquity című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a rézkori ember a völgyben halt meg tavasszal, s társai hónapokkal később, a hóolvadás után vitték fel a mai Tisenjoch gleccserre és ott eltemették.

A múmia kiállítási helyének, a dél-tiroli Bolzano múzeumának a szakemberei több ponton is vitatják ezt az elméletet. Ellene szól szerintük, hogy ilyen hegyi temetésre egy példa sem ismert a rézkori alpesi településekről, a temetkezési helyek a lakóhelyek közelében voltak. Tévesnek tartják Vanzettiéknek az a feltevését is, miszerint Ötzi társai hónapokon át hűvös helyen tárolták a holttestet. Ebben az esetben jobban oszlásnak indult volna a tetem és a rovarok is kárt tettek volna benne. Az, hogy a test egyedülállóan jó állapotban maradt meg, a hó- és jégtakarónak köszönhető - érvelnek.

A döntő érvnek azt látják a dél-tiroli kutatók, hogy a bal kar helyzete annak a pozíciónak felel meg, ahogy a sebesülést követően a földre esett Ötzi, és a nyílvessző okozta sérülésből a vér is pontosan ennek megfelelő szögben ömlött ki. Vanzettiék szerint a holttest szállítására utal az is, hogy különféle évszakokból származó pollent találtak a múmián. Ez azzal is magyarázható, hogy a az egymást követő hóolvadásokkor a különféle pollenek összekeveredtek - mondják a bolzanói kutatók.

A holttest átmeneti tárolása a hóolvadás utáni eltemetésig Tirolban a középkorban és az azt követő évszázadokban is szokás volt - szól Vanzetti és csoportja egy másik érve. Ez valóban így volt, de csak a középkortól kezdve - vágtak vissza a bolzanói kollégák.

Ötzi azóta is foglalkoztatja a tudósokat, hogy 1991-ben egy házaspár véletlenül rátalált az olasz Alpok Ötz-völgyi részében. Előbb százévesnek, majd középkorinak vélték a leletet, míg végül kiderült, hogy az időszámítás kezdete előtt háromezer évvel élt. Halálának körülményeiről is különféle feltevések születtek. 2007-ben, amikor megtalálták a vállában a nyílhegyet, svájci kutatók úgy vélték, hogy Ötzi elvérzett. Később más régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a nyíl nem ölte meg, csak azután terítette le egy szemből kapott ütés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár