2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kap-e emlékművet Drezdában Helmut Kohl?

2011. január 25. 14:11 MTI

Postabélyeg már bizonyosan megjelenik idén a német egység kancellárjának a tiszteletére, ám hogy emlékmű (vagy legalább emléktábla) is megörökíti-e Helmut Kohl érdemeit Drezdában, az még a jövő zenéje.

Sajtóhírek szerint az Elba parti városban hetek óta éles vita tárgyát képezi a helyi képviselőtestület uniópárti (CDU) frakciójának kezdeményezése. A kereszténydemokrata képviselők "emlékműhelyet" szeretnének állítani a Neumarkton, arra emlékezve, hogy Kohl 1989. december 19-én este itt mondott beszédet 10 ezer lelkes NDK-polgár előtt.

A 40 nappal a berlini fal "kilyukadása" után elhangzott beszédben az akkor még csak nyugatnémet kancellár óvatosan ugyan, de megpendítette a két német állam egyesülésének gondolatát. "Célom volt és marad, ha azt a történelmi óra lehetővé teszi, nemzetünk egységének megvalósítása" - fogalmazott a Frauenkirche romjai előtt a bonni vendég. Alig tíz hónappal később valósággá váltak az akkor még merésznek tűnő szavak.

A "sorsfordító" beszédnek szeretne emléket állítani a CDU-frakció, egyúttal emlékeztetve arra is, hogy március 1-jéig egy szövetségi pénzalapból lehetne finanszírozni a megvalósítást. (A berlini kormány által biztosított keretből már több emlékmű létesült a keleti tartományokban, tisztelegve az NDK-beli vértelen forradalom hősei előtt.)

A drezdai képviselőtestületben főleg a Zöldek berzenkednek az ötlet ellen. Még nagyobb ellenszél fúj különböző internetes fórumokon, ahol túlnyomórészt fiatalok köszörülik a nyelvüket az exkancelláron. Egyikük egyetért a fölvetéssel, ám hozzáteszi: Kohlt (akinek a neve káposztát jelent) legjobb volna néhány díszkáposztával megörökíteni egy parkban.

Különösen kreatív és vicces ismeretlenek fotomontázst tettek föl az internetre. Luther Márton reformátornak a Neumarkton álló szobrára Kohl fejét montírozták, kezébe a Biblia helyett Marx Károly "A tőke" című munkáját nyomva. Miért éppen A tőke? - kérdezte egy blogger, mindjárt alternatív javaslattal állva elő: könyv helyett csekkfüzet illik a kancellári szobor kezébe, rajta a felirat: Kohle (dohány, suska).

A CDU-frakció - karöltve a liberális FDP képviselőivel - bízik benne, hogy ezúttal valóra válik az elképzelésük. Két évvel ezelőtt ugyanis Drezda díszpolgárává akarták fogadtatni Kohlt, ám a testületen belüli heves ellenállást látva végül elálltak ettől. Stefan Kieslich (CDU) 1989 decemberében a katolikus Hofkirche fiúkórusának 15 éves tagjaként hallgatta Kohl beszédét. Ő legszívesebben a 2005-ben újjáépített Frauenkirche falán látna egy Kohl-emléktáblát. A templom elöljárói azonban hallani sem akarnak erről. "Ez Isten háza, itt őt tiszteljük, és senki mást" - közölte a képviselővel Sebastian Feydt lelkész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár