2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyok voltak a Neander-völgyi gyerekek

2010. október 20. 08:37 MTI

A Neander-völgyi gyerekek nagyok és életerősek voltak - állítják a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatói, akik egy másfél év körüli kisbaba földi maradványait tárták fel. A leletről a Journal of Human Evolution című folyóiratban jelent meg beszámoló.

A kisgyerek földi maradványait Namur tartományban, a Grotte du Spy barlangban fedezték fel. Korábban itt két felnőtt Neander-völgyi csontjait is megtalálták, így a szakértők szerint előfordulhat, hogy egyazon család tagjairól van szó. A barlangot, amely egy kis folyó közelében van, körülbelül 44 ezer évvel ezelőtt "szemelte ki" a Neander-völgyi ember. A most felfedezett "család" 33 ezer évvel ezelőtt élt, ez azt jelenti, hogy a Neander-völgyi ember évezredeken át használta a barlangot

"Belgiumban fedezték fel a Homo neanderthalensis első egyedét még a 19. században, itt került eddig elő a legtöbb Neander-völgyi lelet, innen származik a legidősebb Neander-völgyi DNS-minta is" - hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Isabelle Crevecoeur antropológus. A másféléves korában elhunyt gyermek a legfiatalabb Neander-völgyi, akinek földi maradványait Európa északnyugati részén eddig feltárták.

A Neander-völgyi embernek sokkal nagyobbak voltak a metszőfogaik, mint a modern embernek. A kisgyerek, ha megérte volna a fogzás időpontját, szintén rendelkezett volna a Homo neanderthalensis jellegzetességeivel, ugyanakkor a fogzománc sokkal vékonyabb volt. A jelek szerint a gyerek igen gyorsan növekedett, ez a folyamat egyéves kora körül indulhatott be.

A továbbiakban a kutatók elvégzik a gyerek DNS-vizsgálatát, amely kimutathatja, hogy valóban egyazon család tagjairól van-e szó. A két felnőtt virtuális arcrekonstrukciója már folyamatban van, a Neander-völgyi párt jövő nyáron "keltik életre", amikor 2011 júniusában a helyszínen megnyitják a látogatói központot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár