2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kötelező tantárgy lehet az egykori NDK

2009. június 22. 11:54 MTI

Nem ismerik a diktatúrát, megdöbbentő a tudásdeficit az egykori NDK-val kapcsolatban - figyelmeztetett az egykori kommunista államhoz tartozott tartományok felzárkóztatásáért felelős német kormányzati miniszter, aki külön tantárgyként vezetné be az egykori NDK-t a német általános és középiskolai oktatásban.

A német gyerekeknek szinte mindent tudniuk kell Hitlerről, ám Erich Honeckerről, és az egykori NDK-ról csak a közhelyeket ismerik - derült ki nemrég a berlini Freie Universität középiskolások között folytatott felméréséből. Az egykori NDK-ról szóló külön tantárgy bevezetését szorgalmazta az egykori kommunista államhoz tartozott tartományok felzárkóztatásáért felelős német kormányzati miniszter, s ennek érdekében levélben fordult illetékes kollégájához, az oktatást is felügyelő kulturális államminiszterhez.

Wolfgang Tiefensee azt követően szánta el magát a sürgős lépésre, hogy előző nap egy berlini egyetem tanulmányából egyértelműen kitűnt: a diákok körében megdöbbentő az ismerethiány az egykori NDK-val kapcsolatban. Így például a megkérdezett fiatalok többsége nem tudta, hogy mikor épült a hírhedt berlini fal. Azt pedig végképp nem tudták a diákok, hogy a falat ki építette.



Az elmúlt időszakban nem ez volt az első ilyen jellegű felmérés, amelyet nyilvánosságra hoztak, és a közelmúlt történelmével kapcsolatban a korábbiak is lesújtó "tudásdeficitről" tettek tanúbizonyságot. Sokan például úgy vélekedtek, hogy Erich Honecker a háború utáni Németország egyik kancellárja volt, ezzel szemben Willy Brandtot a keletnémet politikusok közé sorolták be. A mostani kutatás azonban a hírek szerint még az előzőeknél is szomorúbb képet festett a történelmi ismeretekről, illetve azok totális hiányáról.


Tiefensee ezért kereste meg Bernd Neumann kulturális államminisztert, emlékeztetve őt arra, hogy az NDK történelmét minél előbb oktatni kell. A fiataloknak ugyanis tudniuk kell, hogy milyen is volt valójában az egykori kommunista diktatúra - érvelt a miniszter, aki egyebek között indítványozta, hogy az oktatásba vonják be a néhai NDK ellenzéki, polgárjogi mozgalmának képviselőit. A szociáldemokrata miniszter felhívása mindenekelőtt konzervatív körökben talál nyitott fülekre. A CDU/CSU vezetői - Angela Merkel kancellárral az élen - már régóta sürgették, hogy az NDK-t oktatni kell az iskolákban. A diákok ugyanis rendkívül keveset tudnak a volt kommunista állam diktatúrájáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár