2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárulnak a Rosenberg-per titkai

2008. augusztus 28. 15:09

Az 1953-ban a Szovjetunió javára végzett atomkémkedés vádjával kivégzett Rosenberg-házaspár 1951-es perében elhangzott további nyolc tanúvallomás jegyzőkönyvének titkosságát oldotta fel egy bíró az Egyesült Államokban.

A Rosenberg-házaspár pere és kivégzése ma is vita tárgya. Mind Julius Rosenberg, mind felesége, Ethel, az amerikai kommunista párt tagjai voltak, és a perben azzal vádolták őket, hogy átjátszották az amerikai atombomba titkát a Szovjetuniónak, amit ők végig tagadtak, de az utóbbi időben néhány újonnan előkerült bizonyíték legalábbis Julius esetében alátámasztani látszott. Az ítélet a feleség testvérének, David Greenglassnak terhelő vallomásán alapult, amelynek egyes részeit a férfi később visszavonta.

A házaspár megmentésére annak idején a kommunista pártok világszerte aláírásokat gyűjtöttek, tiltakozó mozgalmat szerveztek. Az ügy a hidegháború egyik kiindulópontja, az amerikai értelmiséget megrázó kommunistaellenes kampány ürügye volt.

Az esküdtszéken 1951-ben elhangzott tanúvallomások elvben titkosak, de Alvin Hellerstein amerikai kerületi bíró a 46 tanú vallomásai közül a már elhunyt 35 vallomásainak titkosságát már korábban feloldotta, keddi újabb határozatában pedig további nyolcat is csatolt ehhez a sorhoz, a történelmi kutatás megkönnyítése végett.

A Reuterst a bíró lépéséről David Vladeck, a Nemzetbiztonsági Levéltár (National Security Archives) ügyvédje tájékoztatta, kifejtve, hogy az új tanúvallomások kiteljesítik a Rosenberg hálózat kémtevékenységéről szóló anyagot. Hellerstein kéthónapos haladékot adott a szövetségi kormánynak arra, hogy fellebbezést nyújtson be a nyolc további tanúvallomás titkosságának feloldása ellen.

A múlt hónapban Hellerstein helyt adott David Greenglass, a koronatanú kérésének, hogy saját tanúvallomásának titkosságát ne szüntessék meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár