2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titkos marad a Rosenberg házaspár peranyaga

2008. július 24. 12:06

Nem oldják fel a Julius és Ehtel Rosenberg ellen folytatott koncepciós per kulcstanújának vallomása titkosságát - döntött az ügyben egy New York-i bíró.

A párost a Szovjetuniónak történő kémkedésért és nukleáris titkok kiadásáért ítélték el, és végezték ki villamosszékben 1953-ban. Az eljárás koncepciós elemei ellen tiltakozók régóta követelik a peranyag teljes megismerését, mióta az egyik egykori kulcstanúról kiderült, hogy hamisan tanúskodott.

Ethel öccse, a ma 86 éves David Greenglass egy 2000-ben írt könyvben ismerte el, hogy a kihallgatás során hamis dolgokat állított, ám ennek ellenére azt kérte, hogy soha ne hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan miket is mondott. Az biztos, hogy a bíróság előtt azt állította, hogy Ethel jegyzeteket készített az amerikai nukleáris titkokról, és ezeket átadta a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek. A férfi vallomásáért cserébe megúszta a halálos ítéletet, és nővére halála árán 10 évet kellett börtönben letöltenie.

A házaspár támogatói szerint Rosenbergék egy előre megrendezett, a kommunistaellenes hisztéria tetőpontján lefolytatott koncepciós per áldozata lettek. Gyerekeik szerint az Egyesült Államok kormányzata is hibás az ügyben, ugyanis azóta visszatartják a szüleik ártatlanságát bizonyító iratokat.

Alvin Hellerstein bíró a döntést azzal indokolta, hogy a nyilvánosság jogánál fontosabb a bírósági hagyomány, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos tényeket csak az esküdtszék ismerjen. Épp ezért döntöttek, hogy amíg Greenglass él, az iratok nem lehetnek nyilvánosak, és a férfi halála esetén is csak egy újabb eljárás dönthet azok felfedéséről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár