2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napóleon szerelmi vallomása egy mosókonyhából került elő

2007. június 6. 11:00

Egy Svájcban élő, osztrák származású műgyűjtő ismeretlen kollekcióját találták meg két évvel ezelőtt házának mosókonyhájában.

Egy titokzatoskodó műgyűjtő halála után az örökösök a Christie's aukciósház egyik szakértőjét, Susannah Morrist hívták Lausanne-ba, hogy vizsgálja meg annak gyűjteményét, amelyet azonban nem egy könyvtárban vagy széfben, hanem házának alagsorában tartott. A mosókonyhában egy mosógép és egy szárító közé beékelve egy egyszerű fém iratszekrény állt, amelyben egy hihetetlen értékű gyűjtemény rejtőzött.

A kollekcióért minden gyűjtő irigykedhetne: a szekrényben volt Napóleon szerelmi vallomása, I. Erzsébet diplomáciai jegyzete a francia uralkodónak, John Donne részvétnyilvánítása, Kálvin 1545-ös tragikus beszámolója egy barátja öngyilkosságáról és Charlotte Bronte levele a férfiak hiányosságairól. Az alfabetikus sor helyett méretük alapján rendezett darabok között Morris talált levelet Beethoventől, Albert Einsteintől, Isaac Newtontól, Hemingwaytől, Nagy Frigyestől, Darwintól, Voltaire-től, Lewis Carroltól, Puskintól, Monet-től, Churchilltől, Gandhitól, Defoe-tól, Csajkovszkijtól és Dosztojevszkijtől is. A szekrény összességében közel 1000 levelet rejtett a 15-től a 20. századig, szinte az összes európai nyelven.

A leveleket két éven át rendszerezték, azonosították és becsülték fel, és végül idén július 3-án, egyenként kerülnek majd kalapács alá Londonban. A gyűjtemény legértékesebb darabja John Donne részvétnyilvánító levele 1624-ből, amelyet Lady Kingsmillnek írt, miután annak meghalt a férje.

A két évvel ezelőtt elhunyt titokzatos gyűjtő az aukciósház szerint Albin Schram volt, aki egy osztrák gyáros fiaként 1926-ban született Prágában. 1943-ban a Wehrmachtba is besorozták, ám hamarosan megsebesült és orosz fogságba esett. A königsbergi fogolytáborból azonban megszökött, és gyalog jutott el Bécsbe a családjához. A háború után az igazságügyi minisztériumban dolgozott, majd később különböző bankokban töltött be felelős pozíciót, míg élete végén Lausanne-ban élt.

Morris szerint Schram sosem dicsekedett a leveleivel, és nem is katalogizálta azokat, sőt még a családja sem tudott azok létezéséről. Gyakori vendég volt az összes európai aukciósházban, és néha a Christie's-nél is látták őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár