2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiadják Déry Tibor levelezését

2007. január 31. 08:00

Várhatóan mintegy húsz kötetben jelenik majd meg Déry Tibor, a XX. századi magyar próza kiemelkedő alakjának levelezését bemutató sorozat.

A készülő második kötet Déry Tibor (1894-1977) levelezését 1927-től tíz éven keresztül követi nyomon, összesen mintegy nyolcezer levél és képeslap vár feldolgozásra - ismertette az irodalomtörténész. Az 1901-1926 közötti időszakot magában foglaló első könyvben mások mellett Tóth Árpád és Kassák Lajos költő, valamint Osváth Ernő, a Nyugat főszerkesztője által írt levelek olvashatók.

A 275 levelet tartalmazó mű Déry Tibor életét és családját is bemutatja a képeslapokon keresztül. A könyv első dokumentumaként például Déry Tibor nagymamájának levele olvasható, amelyet az író szüleinek nászútjára írt Párizsba.
Az ezt követő képeslapokat Déry még gyermekkorában, egy hosszantartó németországi kórházi ápolás során kapta szüleitől, illetve írta nekik. Az írások mellett a mesefigurákkal díszített lapok másolata is látható a kötetben. Az egyes levelek mellé Botka Ferenc írt a vonatkozó életrajzi adatokat tartalmazó, olvasmányos bevezetőket.

Az 1920-ban emigrált író Bécs, Berlin, Párizs és Róma érintése során levelezést folytatott Babits Mihállyal, Füst Milánnal és tréfás, pikáns tartalmú költeményt írt Illyés Gyulának - említett példákat az irodalomtörténész. A kötet utolsó részében a gyermek, a kamasz és a felnőtt Déry Tibor kézírásának egy-egy példája, valamint a neves levelezőtársak írásképe látható.

Az 1948-ban Kossuth-díjjal kitüntetett író kalandos élete során bárhova utazott, vett képeslapot és ráírta ottani tartózkodása dátumát - mondta Botka Ferenc, hozzátéve, hogy a lapok azért is érdekesek, mert bemutatják az ismert tájak 70-80 évvel ezelőtti képét. Az alkotó a lapokra gyakran rajzolt kisebb-nagyobb grafikákat, a kötetben ezek is mind helyet kaptak.

Déry Tibor 1894. október 18-án született Budapesten. 1920-ban Bécsben írt a Bécsi Magyar Újság és Kassák Lajos Ma című lapjába, 1923-24 közt a berlini Sturm munkatársa volt, majd Párizsban nyelvet tanított. 1926-ban tért haza, 1928-ban Kassákkal és Illyés Gyulával a Dokumentum című folyóiratot szerkesztette. Ezután Prágában, Németországban, Skandináviában, majd Dubrovnikban élt. 1934-1935-ben Mallorcán írta legjelentősebbnek tekintett művét, a Befejezetlen mondatot.
Az író 1977. augusztus 18-án halt meg Budapesten.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár