2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törökbarát törikönyvön vitáznak a görögök

2007. április 11. 11:00

Görögországban felháborodással fogadták az új történelemtankönyvet: a mű sokak szerint veszélyezteti az egészséges nemzeti öntudat kialakítását.

A könyv szerzői szerint nagy szükség volt arra, hogy a modern görög történelem megírásakor az eddig megszokottnál finomabban fogalmazzanak. Az új könyv a konfliktusok élének tompítása mellett megpróbálja megérteni a törökök motivációját és tetteit is. Az alkotók nyilatkozata szerint `a könyv megpróbálja csökkenteni a keserű emlékek vezető szerepét`.

A megbékélés felé: Karamanlisz és Erdogan

Ez sokak szerint azonban bizonyos helyzetekben történelem-hamisítással ér fel, és mivel többek közt az 1922-es - nagy katasztrófának is nevezett - békeszerződéssel lezárt háborút a görögök a mai napig nem dolgozták fel, egy hasonló könyv csak további indulatokhoz vezet. Jeni Tutszisz, görög tanár a BBC-nek elmondta, hogy "a könyv miatt válságba kerülhet a gyerekek görög identitása és a törökök ellen vívott háborúik értelme is megkérdőjeleződik". A kritikusok szerint a gyerekekek történelemszemléletét megronthatja az új tankönyv.

Az ortodox egyház még ennél is tovább ment: szerintük a könyv azért szégyenteljes, mert a görög ellenállás és nemzeti mozgalom történelmi szerepét is alulbecsüli. Az egyház vezetői szerint az alkotók legnagyobb vétsége, hogy a törökök által elkövetett bűnöket lecsökkentették, háborúk és konfliktusok helyett a békés együttélést hangsúlyozzák, holott az szerintük egyáltalán nem lenne fontos.

Georgiosz Musztakisz teológus szerint azonban roppant lényeges volna a bigottság és a szélsőséges nacionalizmus eltávolítása az ország jelenkori történelméből. Szerinte a könyv kiváló kezdeményezés, csak a görögök nem elég felkészültek annak befogadására. A kormányzat a kritikák és tüntetések ellenére is megtagadta a könyv forgalmazásának leállítását, bár némi változtatás szerintük is szükséges lehet egyes pontokon. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök szerint egyébként "nagyon fontos a történelem tanulmányozása, hiszen csak így kerülhetjük el, hogy a múlt hibái megismétlődjenek".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár