7 végzetes pillanat

Kiállítás a magyar televíziózás félévszázadáról

2007. április 6. 18:30

Technikatörténeti érdekességek mellett archív műsorrészletek segítségével mutatják be a magyar televíziózás fél évszázados történetét azon a kiállításon, amely csütörtökön nyílt a Jövő Házában.

A Jövő Házában olyan `szerethető, közérthető, dokumentarista` kiállítás várja az érdeklődőket, amely a technikatörténeti érdekességek mellett azt is bemutatja, milyen tévéműsorokat néztek az elmúlt évtizedek televíziónézői - hangsúlyozta Hajnóczy Árpád, az intézmény ügyvezető igazgatója az Intervízió címet viselő tárlat megnyitóján.

Forrás: www.rev.hu
Az interaktív tárlaton többek között kiderül, hogyan dolgoztak egykor az operatőrök, hogyan működött az első súgógép, de a látogatók nemzetközi kitekintést kaphatnak a legújabb technológiákról is. A közel száz kiállított tárgy között láthatóak azok a kamerák, amelyekkel az ötvenes, hatvanas évek műsorait készítették, a régi és új tv-készülékek, stúdiókellékek és a Magyar Televízió első közvetítőkocsija is.

Dunavölgyi Péter, a Magyar Televízió archívumának igazgatóhelyettese felidézte: az MTV első élőműsorát 1957. május 1-jén sugározta Pye-Morris típusú közvetítőkocsijából. Így a Hősök terén rendezett felvonulás közvetítéséhez köthető a magyar televíziózás születésének hivatalos dátuma. Elmondta azt is, hogy a félévszázados születésnapját ünneplő Magyar Televízió archívuma, mely 1960 óta gondoskodik a műsorok megőrzéséről, több mint 160 ezer órányi anyaggal rendelkezik.

Erdélyi Zsolt, a tárlat kommunikációjáért felelős cég vezetője a kiállítást inkább egy műsorfolyamnak nevezte, amelyre a televíziózás történetének hírességei között az MTV-n át a CNN-ig, a létező összes televízió alapítóját meghívták.

Az MTV archívumából és technikatörténeti gyűjteményéből összeválogatott anyag augusztus végéig látható a Jövő Házában, a budapesti Millenárison.

(Múlt-kor/MTI)

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!