2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori szökőár nyomai az óegyiptomi erődben

2007. április 5. 12:30

A hükszoszok ellen épített ókori erőd maradványainak feltárása közben a régészek a szantorini vulkánkitörés egyik bizonyítékát is megtalálták.

A régészek a Szuezi-csatornától 100 kilométerre Qantara közelében találtak rá a tengerparttól 6 kilométerre található Tel Habuwa erődjére. Az ásatások során derült fény arra, hogy a 18. dinasztia idejéből származó, agyagtéglából épített erődítés négyszögletes bástyáival rendkívül fontos szerepet játszott az ókori Egyiptom védelmében.

Ez volt ugyanis a kiindulópontja a Hórusz katonai útnak, amely egykor Palesztinát kötötte össze a fáraók földjével. A régészek szerint ez az eddig talált legkeletibb épület, amely a Nílus-deltát védte a hükszoszok katonai inváziójától. Az erődítmény igen fontos szerepet töltött be az ókori védelmi láncban, és annak ábrázolásai a karnaki templom falán is megmaradtak.

A romok feltárásakor vulkáni kőzetet is találtak, ami a szakemberek szerint az első bizonyítéka annak a feltevésnek, amely szerint a Szantorini vulkán kitörése elérte a Sínai-félszigetet. A vulkánkitörés az i.e. 17-16. században pusztító hatással járt: szinte az egész sziget felrobbant, és a környező szigeteken élő 35 ezer ember halála a mínószi civilizáció bukásához vezetett. Zahi Hawass szerint a vulkanikus maradványok megtalálása új fejezetet nyit az egyiptológiában, hiszen szerinte "a geológusok segíthetnek tanulmányozni, hogy a vulkánkitörés utáni szökőárhoz hasonló természeti katasztrófák miként befolyásolták az ókori Egyiptom történetét".

Georgiosz Vugiukalakisz, a görög Földtani és Bányászati Kutatóintézet munkatársa azonban szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a vulkáni kőzetet a szökőár vitte volna Egyiptomig. Az Associated Pressnek adott interjúban elismerte, hogy a vulkánkitörésből származó hamu nyomait korábban megtalálták a Nílus deltájában, s hogy a most talált kőzetet inkább a tengeráramlások sodorhatták a helyszínre.

A régészek - és James Cameron - korábban már azt is felvetették, hogy az ókori tíz csapást is ez a vulkánkitörés okozta. Sokak szerint a kettéválasztott Vörös-tengerről szóló bibliai történet alapja egy szökőár, amely elsodorhatta a Mózest üldöző fáraót és hadseregét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár