2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megadták az angolok a háborús tartozást

2007. január 3. 12:30

Az angol államkincstár 2006 utolsó napjaiban utalta el az Egyesült Államok és Kanada felé a második világháború után felvett államkölcsönei utolsó törlesztőrészletét.

Kölcsönbérlet és államcsőd

1940 júniusától Anglia egyedül, szövetségesek nélkül és minimális háborús felkészültséggel nézett szembe a németekkel. A helyzetet súlyosbította, hogy bár az angliai légicsatát megnyerték, a készletek hamarosan végessé váltak. Folyamatosan keresték tehát a külső segítséget, és a legerősebb partner, az Egyesült Államok felé fordultak. Roosevelt ezért az 1940. novemberi elnökválasztáson aratott győzelme után szinte azonnal elfogadtatta a kongresszussal a lend-lease, azaz kölcsönbérleti szerződést, amelynek értelmében az elnök hadfelszerelést kölcsönözhetett a rászoruló országoknak.

A következő év márciusában megkezdődtek a szállítások Angliába, a Szovjetunió pedig az év őszén részesedett először a hadianyagból. Az amerikaiak a következő 3 év során 50 milliárd dollárt költöttek a lend-lease programra, ebből a legtöbbet, azaz 31 milliárdot Nagy-Britannia részesedett, míg a Szovjetunió 11, Franciaország 3 és Kína 1 milliárd dollár értékű segítséget kapott. A program a háború vége után egyik napról a másikra ért véget, és az Egyesült Államok nem kérte a kölcsön visszafizetését.

A háború után azonban Nagy-Britannia közel került az államcsődhöz, így a brit kormány a szükséges leépítések és racionalizáció mellett újabb kölcsön felvételére kényszerült. Az Egyesült Államok ekkor 4,33 milliárd dollárt, míg egy évvel később Kanada 1,19 milliárdot kölcsönzött a brit talpraálláshoz - mindezt 2%-os kamatra és 50 éves futamidőre. A szigetország a törlesztést 1950-ben kezdte meg, és összesen olyan hat év volt, amikor nem tudott fizetni - politikai vagy gazdasági problémák miatt. A visszafizetett összeg csaknem duplája az 1945-46-ra felvett összegnek: az utolsó részlettel (az Egyesült Államok 83,25 millió dollárt, míg Kanada 22,7 dollárt kapott) az Egyesült Államok 7,5 milliárdot, míg Kanada 2 milliárdot nyert vissza a kölcsönzésből.

A háborús jóvátételek történetében az első jelentős eset a pun háborúk után fizetendő karthágói jóvátétel volt. Szintén hasonló méretű - a kortársak szerint is kirívó mértékű  - összegek kerültek szóba az 1648-as vesztfáliai tárgyalásokon, illetve az 1870-71-es francia-porosz háborút lezáró békében is. Az utóbbiban a franciáknak 5 milliárd aranyfrankot kellett kifizetniük 5 év alatt, ám ez lett a világtörténelem legsikeresebb jóvátétele is, hiszen annak utolsó részletét már 1873-ban megfizették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár