2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Párizsban állították ki Baktria aranyát

2006. december 11. 11:45

Két évvel ezelőtt került elő egy sokáig elveszettnek hitt afgán kincsegyüttes, a gazdagon díszített aranytárgyak a múlt hét óta Párizsban láthatók.

2004-ben a Múlt-kor beszámolt arról, hogy megkerült Baktria aranya: a 21618 darabból álló, i.e. 2000 - i.sz. 3. századig terjedő időszakot átfogó kincsegyüttest 1978-79-ben szovjet régészek találták meg a Kabultól északra található Begramban. A négy különböző régészeti lelőhelyről előkerült kincsek iráni, indiai és kínai hatást mutatnak, a leletek között görög-római üvegeket, hellenisztikus bronztárgyakat és faragott indiai elefántcsontot is találtak.

Baktria 400 éven át független királysága az i.e. 2. századtól fokozatosan vált a nomádok martalékává. A helyén létrejött Kusán Birodalom indiai és közép-ázsiai területeket olvasztott magába és egészen Kínáig terjedt. A hellén és buddhista kultúra metszéspontjában kialakult állam az i.sz 1-4 század során a Selyemút révén kultúrák olvasztótégelye és árucikkek nemzetközi piaca lett.
A kincsek ezután 25 éven keresztül érintetlenül pihentek a kabuli elnöki palota titkos páncéltermében. Ezek közül a párizsi Ázsiai művészetek múzeumában most 220 tárgyat mutatnak be. A tárlat különlegességét az adja, hogy a kiállított aranytárgyak legtöbbjét még soha nem láthatta a nagyközönség.

Gondosan restaurálták

A kiállítás ötlete 2002-re nyúlik vissza, amikor Hamid Karzai és Jacques Chirac közösen nyitott meg egy afgán kulturális örökséget bemutató tárlatot Párizsban, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az elpusztított bámijáni Buddhákra. Bár a kabuli múzeum elveszett kincseit ekkor még csak pletykákból ismerhettük, a két elnök szóban megállapodott a közös kiállítás lehetőségéről.

Miután a kincsek előkerültek, Karzai jelezte, hogy végre sor kerülhet a nagyszabású kiállításra. 2006 májusában az afgán parlament - lopásokra és hamisításokra hivatkozva - leszavazta a kincsek nemzetközi kiállításának javaslatát. Pár hónappal később azonban hosszas rábeszélés után megszületett az egyezmény, köszönhetően annak, hogy a több mint egymillió eurós biztosítási költségen túl a francia légierő is garanciát vállalt az aranytárgyakért.

A restaurálási munkálatokban szintén francia szakértők segédkeztek. Baktria egykori fényét 2007. április 30-ig lehet megtekinteni Párizsban, az ázsiai művészeteket kiállító Guimet Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár