Hitler elfeledett szövetségesei

Kalandozás a reneszánsz popzene labirintusában

2006. november 6. 10:15

Ha Stingre gondolunk, nem éppen az Erzsébet-kori kifinomult zene jut eszünkbe. Most azonban át kell értékelnünk eddigi véleményünket.

Az angol Orfeuszként ismert reneszánsz lantművész, John Dowland (1563-1626) katolikus vallása miatt leginkább a kontinensen élt, bár műveit Londonban adta ki. Shakespeare A szenvedélyes zarándok című művében név szerint is megemlíti lantművész kortársát, aki "ha lanthoz ér, minden emberi érzést elragad". I. Jakab trónrakerülésével Dowland királyi lantos lett. Több dalát már életében szinte népdalként ismerték szerte Európában, s összesen mintegy 100 szóló lantművet hagyott hátra.

A lant valóban az Erzsébet-kor népszerű hangszerének számított, még maga a királynő is szívesen játszott rajta. Az énekhangra és lantra írt John Dowland dalokat általában klasszikus képzettségű zenészek adják elő, és Sting - saját bevallása szerint -  nem tartozik közéjük. Ennek ellenére a CD meglehetősen jó kritikákat kap.

Forrás: EPA

Hallgasson Ön is lanton játszó Stinget!

Sting - szintén saját elmondása szerint - már több, mint 20 éve foglalkozik Dowland zenéjével. Érdeklődése csak fokozódott, amikor bemutatták Edin Karamazov boszniai lantművésznek, akivel egy éven keresztül közösen kutatták Dowland szerzeményeit.

Bár ezek a dalok jóval a slágerlisták kora előtt íródtak, Sting mégis popzeneként kezeli őket. Szerinte Dowland volt Anglia első, ismert énekese és dalszerzője, és "ő találta fel a formát - az elidegenedett énekest/dalszerzőt". Érthető hát, hogy a "szenvedés királya" vonzódik Dowlandhoz, aki leginkább olyan hipnotikus erejű, szenvedéssel teli dalairól ismert, mint a "Flow My Tears," "In Darkness Let Me Dwell" és "Come, Heavy Sleep."

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!