2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Titanic utaslistája internetre került

2006. május 5. 12:00

Egy családtörténettel foglalkozó angol honlap kezdeményezése nyomán bárki hozzáférhet Angliából tengerre szálló felmenőinek adataihoz. A legnagyobb érdeklődést valószínűleg a jéghegynek ütköző gőzös utazói váltják majd ki.

Az 1837online.com weboldal 2,5 millió fontos szerződés eredményeképpen interneten is elérhetővé teszi az angol Nemzeti Levéltár történelmi adatbázisának összes olyan jellegű iratanyagát, amely az Anglia partjairól 1890 és 1960 között kihajózó személyekre vonatkozik. Ezekben az iratanyagokban megtalálható a Titanic első és egyetlen útja is, melynek résztvevőit széles körben most először lehet személyesen megismerni.

A 30 millió dokumentum között persze egyaránt találhatók Ausztráliába, Észak- és Dél-Amerikába, Indiába és Afrikába utazók.

A digitalizálási munkálatokat április végén kezdték meg, és a levéltár munkatársainak reményei szerint az év végére be is fejezik. A levéltár marketing-igazgatója, James Strachan szerint mindez a levéltárak internet felé fordulását jelzi, hiszen terveik szerint előbb-utóbb minden jelentős anyag hozzáférhető lesz elektronikus formátumban.

Az internetes családfakutatás egyre népszerűbb, amit jelez az 1837online.com-hoz hasonló oldalak sikere. Magyarországon is történtek próbálkozások hasonló oldalak elindítására: ezek közül a legismertebb az Oktatási Minisztérium által készíttetett Családfakutató-oldal, amelyet tavalyi indulása óta is folyamatosan fejlesztenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár