A vörösterror 133 napja

Olasz repülőgép-relikviákat találtak Kabulban

2006. március 31. 12:30

Egy kabuli roncstelepen megtalálták azokat a repülőgépeket, amelyeket az 1930-as években adott el Olaszország Afganisztánnak.

Az RO-37-esekről van szó, amelyekről azt hitték, hogy már egyetlen példány sem létezik belőlük. Az egymotoros, duplaszárnyú, alumíniumból és vászonból készült gépeket (súlyuk mindössze 1450 kilogramm) az olaszok főleg Spanyolországban és Kelet-Afrikában, a második világháborúban pedig Líbiában és a Balkánon használták felderítésre. A kétüléses gép maximális sebessége 300 km/óra volt, de gyors felemelkedési képessége miatt `akrobatikus` manőverezési lehetőségeket biztosított. Bombázóként is alkalmazták - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Forrás: www.finn.it

Felszállás előtt az RO-37-es

Tíz ilyen relikviára találtak rá a kabuli roncstelepen az afganisztáni olasz katonai misszió tagjai. Tankok, ágyúk, teherautók rozsdásodó maradványai alatt a gépek viszonylag jó állapotban konzerválódtak. A katonák, mivel volt náluk fénykép is az ilyen típusú repülőkről, hamar azonosították őket. Különben is még jól olvashatók rajtuk a gyártó cég, az Aeroplani Roma neve, a típusuk, a törzsszámuk.

A gépeket egyelőre az olasz katonák táborába vitték, majd hamarosan visszakerülnek Olaszországba, ahol rendbehozzák, majd a Vigna di Valléban lévő katonai légi múzeumba viszik őket.

(Múlt-kor/Panoráma)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!