2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten követhető Brooklyn történelme

2006. április 3. 10:35

Brooklyn - és ezzel New York - történelmének egyik legjelentősebb forrása, a Brooklyn Daily Eagle első ötven éve a Brooklyni Közkönyvtár oldalán digitalizálva olvasható.

A híres újság mára már megsárgult lapjain életre kel a Nagy Alma történelme, és a világ egyik legnagyobb metropoliszának születése is. A Brooklyn Daily Eagle 1841 és 1955 között jelent meg, majd egy rövid időre 1960 és 1963 között újjáélesztették a lapot.

2001-ben az Institute of Museum and Library Services 239 ezer dolláros adományából a lap 1841 és 1902 között kiadott számait dolgozták fel, és összesen 147000 oldalt digitalizáltak. A rendelkezésre álló anyag hatalmas mivolta miatt a digitalizálást több szakaszban végezték, és végzik ma is. Ennek során a Brooklyni Közkönyvtár a Kongresszusi Könyvtárban őrzött mikrofilmek másolatait speciális szkennerekkel olvasta be, majd a képeket ezután megtisztították, végül különleges digitális eljárással elemezték.

Brooklyn Daily Eagle

Az archívumhoz eredetileg nem készítettek repertóriumot (illetve csak az utolsó 19 évben, mely szintén digitalizálásra kerül), ám most végre számok vagy kulcsszavak alapján is kereshetővé váltak a lapok.

Brooklyn története során olvashatunk a lap Walt Whitman által szerkesztett éveiről, Coney Island szórakoztató parkjának történetéről, a Brooklyn-híd megépítéséről, a sétányok, vasútvonalak kiépítéséről, a Brooklyni Közkönyvtár alapításáról és építéséről, és az újság szerinti "Nagy Hibáról", amikor Brooklyn városa 1898-ban egyesült New York városával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár