2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boszorkányok graffitiztek a középkori Palermo börtönében

2005. augusztus 12. 13:02

Inkvizíciós múzeum készül a Steri palotában - a most zajló rekonstrukció a múlt mára már elfelejtett bizarr érdekességeit is feltárja.

A palermói egyetem dékánja Giuseppe Silvestri a Steri palota börtönének felirataival, melyeket boszorkánysággal vádolt nők véstek négy évszázaddal ezelőtt, miközben az inkvizíció által kiszabott büntetésüket, a máglyahalált várták a börtön falai között.

A véseteket a szicíliai néprajzkutató Giuseppe Pitre fedezte fel a 20. század elején, és ő állapította meg, hogy azok 1601 és 1782 között készültek. Pitre akkor írt könyve szerint: "Hihetetlen, hogy a nők nyomait alig lehet megtalálni, míg a férfiak nyomai könnyen felfedezhető". A rendhagyó graffitik a most folyó restaurálási munkálatok kapcsán kerültek ismét napvilágra, melyet az Európai Unió 7,3 millió eurós támogatásával folytatnak, hogy 27 hónap alatt létrehozzák az Inkvizíció Múzeumát.

A graffitik közt van egy szicíliai zsargonban - vérrel - írt felirat is, mely a következőképp szól: "Cavuru e fridu sintu ca mi pigla/ la terzuru tremu li vudella/ lu cori e l'alma s'assuttiglia" ("Fázom és melegem van, lázas vagyok, remeg a bensőm, rázkódik a szívem és a lelkem") - mindez valószínűleg egy halálára készülő, korábban megkínzott elítélt utolsó emléke lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár