2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

2021. április 28. 17:10 Múlt-kor

Kétségtelen, hogy a második világháború számtalan újítást eredményezett a technikában, a régebbi koncepciók újragondolásától (mint például a hagyományos hadipuska és a géppisztoly keresztezéséből létrejött gépkarabély) a merőben új és minden korábbinál félelmetesebb eszközökig (élükön az atombombával, illetve a harcokban végül be nem vetett idegmérgekkel). Nem csak a fegyverek körében történtek azonban áttörések: a háborús helyzet számtalan olyan területre hozott rengeteg fejlesztési pénzt, amely békeidőben nem, vagy csak sokkal később ért volna el eredményeket.

Az első influenzavakcina

Az első világháború utolsó évében kezdődött, spanyolnátha néven ismert 1918-1919-es influenza-világjárvány a történelem addigi legpusztítóbb konfliktusánál is sokszorosan több embert ölt meg, azonban a tudomány szinte teljesen tehetetlen volt vele szemben.

A gyermekcipőben járó mikrobiológia ekkoriban még alig tudott a vírusok létezéséről, behatóbb ismeretekkel csak az 1920-as évek során gazdagodott róluk.

1933-ig kellett várni arra, hogy amerikai tudósok első ízben izolálják laboratóriumi körülmények között az influenzavírust, bebizonyítva, hogy a betegséget vírus és nem baktérium okozza.

Az amerikai szárazföldi hadsereg az 1940-es években anyagi forrásokkal is beszállt a preventív vakcina fejlesztésébe. Az első influenza elleni vakcinát 1945-ben hagyták jóvá katonai használatra, majd 1946-ban általános alkalmazásra.

Érdekesség, hogy a projekt egyik vezető kutatója az a Jonas Salk volt, aki később a gyermekbénulást okozó poliovírus elleni egyik első hatékony vakcinát is kifejlesztette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jonas SalkAz első, 1940-ben szolgálatba állított szovjet radarrendszer, a RUSz–1 vevőegységeJean Jennings Bartik (b) és Frances Bilas Spence (j) programozónők kezelik az ENIAC-otEgy amerikai szanitéc vérplazma-átömlesztést hajt végre egy katonán Szicílián, 1943.Charles Drew„A penicillinnek köszönhetően ő haza fog jutni!” – korabeli hirdetés a Life magazinbanHeinkel He 178A Gloster-Whittle E 28/39 felszállás közben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár