2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az amerikai elnökök hét legérdekesebb beiktatási beszéde

2018. augusztus 30. 12:49 Múlt-kor

Mielőtt egy amerikai elnök hivatalba lép és nekikezd négy évig tartó kormányzásának, egy hivatali esküt kell tennie. Ennek alkalmával a hagyomány szerint egy szónoklattal is készülnek. A beiktatási beszédek immár több mint 200 éves történelme során jócskán találkozhatunk különös esetekkel is.

A leghosszabb

Soha nem derült ki, hogy elnökként mire lett volna képes a nagyreményű Williams Henry Harrison, aki minden idők leghosszabb, 1 óra 45 percen át tartó beiktatási beszédét tartotta meg 1841. március 4-én. A csípős, hideg idő ellenére viszonylag szép számmal gyűlt össze a kíváncsi tömeg, hogy tanúja legyen az egykori ohiói szenátor, hírnevét az angol-indián sereg legyőzésével szerzett, hivatalba lépésekor már nemzeti hősként ünnepelt államférfi beiktatási ceremóniájának. A szeszélyes időjárás felkészületlenül érte az elnököt is, aki ennek ellenére derekasan helytállt és végigmondta szövegét, vázolva a következő négy év menetrendjét.

A 8495 szavas beiktatási beszéd végül Harrison első és egyben egyetlen beszéde maradt. Mivel fedetlen fővel állt a szakadó hóesésben, a nem túl előrelátó politikus megfázott és tüdőgyulladást kapott, s az orvosok minden erőfeszítése ellenére egy hónappal később, 1841. április 3-án elhunyt. Harrison így csak arról maradt emlékezetes, hogy ő volt az első amerikai elnök, aki hivatalában halt meg, továbbá hogy valamennyi elnök közül ő töltötte a legrövidebb időt posztján: mindössze 32 napot, 12 órát és 30 percet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Martin Van Buren beiktatásaWilliams Henry Harrison beiktatásaWashington beiktatásaLincoln második beiktatásaKennedy beiktatásaReagan beiktatásaEisenhower beiktatása

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár