Hitler elfeledett szövetségesei

Amikor egy egész dandár egy szál vietnami orvlövészt próbált kiiktatni

2017. május 10. 14:41

1970 áprilisában az amerikai hadsereg 173. ejtőernyősdandárja a vietnami Phu Tai község mellett állomásozott. Egyik éjjel egy magányos vietkong orvlövész automata AK-47-esével vette tűz alá a tábort a közeli domboldalról. A támadás több éjjel is megismétlődött, míg végül az észak-vietnami katona eltalált egy amerikait. Társai válaszcsapása pokoli volt. A fényjelzős lövedékek színezte éjszaka képét az akkor 22 éves James Speed Hensinger kapta lencsevégre.

Amikor egy egész dandár egy szál vietnami orvlövészt próbált kiiktatni
A galériáért kattintson a képre

A tengerparti Quy Nhơn vietnami várostól nem messze, Phu Tai község közelében állomásozó 173. ejtőernyősdandár éjjeli életét több alkalommal is megzavarta egy, magát a domboldal köveinek fedezékébe befészkelő vietkong katona, aki automata AK-47-esével több alkalommal is sortűz alá vette az amerikai sátrakat. Egyik éjjel egy lövedék eltalálta az egyik amerikait, aki belehalt sérüléseibe.

A parancs szerint a következő támadásnál – amikor a lövedékek becsapódási helye és iránya elárulja, hol is tartózkodik az ellenség – össztűz alá veszik a magányos ellenséget. Míg a társai fegyverek után kaptak, a 22 éves James Speed Hensinger Nikon fényképezőgépét vette kézbe, és hosszú záridőt (15-60 másodperc) beállítva, gépét egy homokzsákra téve fotózta le a nem mindennapi látványt.

Az őrtornyokban három-három őrszem állt, így viszonylag pontosan meg tudták állapítani, honnan érkeznek a golyók. Először ők kezdték lőni az ismeretlent 50 kaliberes géppuskáikkal és M60-osokkal. A lövedékek negyede fényjelzős volt, így a tábor többi tagja is jól láthatta, merre lehet a célpont. Néhány pillanat múlva már egy M42-es tank 40 mm-es légvédelmi lövedékei is a domboldal szikláit zúzták.

Hajnalban járőrök felkapaszkodtak a szétlőtt területre, hogy a jelentősen átrendezett domboldal gigantikus sziklái között megkeressék a vietkong katonát. Vérnyomokat találtak, azonban az ellenség nyomára vagy holttestére sohasem bukkantak rá: az orvlövész eltűnt.

A megőrzött, ám mostanáig közzé nem tett felvételeken különleges látvány tárul a szemünk elé:

[galeria_kep_12158]

James Speed Hensinger
Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
James Speed Hensinger
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!