2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

A varázsitaloktól a tömegpusztító fegyverekig: hat kevéssé ismert tény az ókori görögökről

2018. augusztus 23. 17:02 Múlt-kor

Európa első tömegpusztító fegyvere az elefánt volt

A pürrhoszi háború (Kr. e. 280 – Kr. e. 275) arról nevezetes, hogy ekkor használtak először elefántokat a római seregek ellen – mégpedig a görögök, Dél-Itáliában. Hadi eszközként az elefántok először Indiában, a szanszkrit nyelvű epikus költeményekben, a Mahábháratában és a Rámájanában tűnnek fel. Innen Nagy Sándor idejében kerülnek nyugatabbra. A Kr. e. 331-ben vívott gaugamélai csatában a perzsák 15 elefántot vetettek be. A mai Pakisztán területén található Pórosznál Sándor seregei akár 200 elefánttal is állhattak szemben, a Hüdaszpész (Dzselám) folyónál vívott csatában. Ennél is többet tudott felsorakoztatni a Nanda Birodalom, illetve Gangaridai (a mai Banglades, illetve Nyugat-Bengál indiai állam): 3000 és 6000 közötti harci elefánttal gyakorlatilag megállították Nagy Sándor terjeszkedését.

Hazatérve Sándor felállított egy elefántos egységet babiloni palotája őrzésére, és létrehozta az elephantarkhoszi tisztséget ennek vezetésére. Európában Kr. e. 318-ban mutatkoztak be a harci elefántok, amikor Nagy Sándor egyik hadvezére, Polüperkhón 60 elefánttal ostromolta meg Megalopoliszt. Itáliában először Pürrhosz, Épeirosz királya alkalmazta őket a rómaiakkal szemben a Heraclea Lucanánál vívott csatában. Az indiai elefántokat az elképedt római katonák elnevezték „lucaniai ökröknek.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Ebenezer Brewer: Kirké és disznói (1892)HippokratészJean-Baptiste-Camille Corot: Fiatal spártai lányok (1868-1870)ThuküdidészHenri Motte: Hannibal Barca átkel a Rhone-on (1878)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár