2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nagyobb haszon érdekében süllyeszthette el rozoga hajóját Feketeszakáll

2020. július 29. 15:58 Múlt-kor

Feketeszakáll Észak-Amerika és a Karib-térség legrettegettebb kalózai közé tartozott. A hírhedt tengeri rabló a kereskedelmi hajók mellett a brit Királyi Haditengerészet hajóit is rendszeresen megtámadta. Feketeszakáll 18. század eleji tengeri terrorja azonban nem sokkal azután, hogy hajója a mai Észak-Karolina állam egyik szigetén zátonyra futott, hirtelen véget ért. A hajóroncsról származó bizonyítékok azt sugallják, hogy a megfeneklés nem a véletlen műve volt.

Rejtélyes vég

Az Anna királynő bosszúja, Feketeszakáll zászlóshajója az angol kalóz által irányított rablóflotta büszkesége volt.

A krónikák szerint a hajó a dél-karolinai Charles Town blokádjának feloldásáért kapott jelentős összegű váltságdíjjal éppen szökésben volt, amikor zátonyra futott.

A hajót, miután az fennakadt egy homokpadon, a legénység elhagyta, majd nem sokkal ezután a fregattot elnyelte a tenger.

A történészek körében régóta vita tárgya, hogy vajon Feketeszakáll hibásan ítélte meg a homokpad körüli tengervíz mélységét, és ezért futott zátonyra zászlóhajója, vagy valamilyen más ok miatt feneklett meg az Anna királynő bosszúja.

A hajóroncs törzsének szakértők által nemrégiben elvégzett vizsgálata során kiderült, hogy a hajó meglehetősen rossz állapotban volt, amikor a homokpadnak futott.

Feltételezésük szerint valószínűsíthető, hogy maga Feketeszakáll is tisztában volt azzal, hogy hajója helyrehozhatatlanul elhasználódott, ezért úgy döntött, hogy zátonyra futtatja és elhagyja a vízi járművet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Anna királynő bosszúja makettja az Észak-Karolinai Történeti Múzeumban, Raleigh városában (kép forrása: Wikimedia Commons)A hajó egy korabeli metszeten (kép forrása: Wikimedia Commons)Jean Leon Gerome Ferris: A kalóz Feketeszakáll elfogása, 1718. (1920) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár