2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

A hivatalos tagadás ellenére valószínű, hogy Új-Guinea kannibáljai ölték meg Michael Rockefellert

2021. április 22. 17:06 Pásztor Kristóf

„Szerintem sikerülni fog”

1961. november 19-én René Wassing holland antropológussal egy 40 lábas (12 méteres) kenuban indultak Otsjanep felé a tengeren, körülbelül három mérföldre (közel öt kilométerre) voltak a parttól, amikor a csoport dupla pontonhajója felborult. Két helyi kísérőjük segítségért úszott, de az hosszú idő elteltével sem akart érkezni.

Michael és Wassing eddigre 12 mérföldre (több mint 19 kilométerre) sodródott a parttól. Michael úgy döntött, ő is megpróbál kiúszni. „Szerintem sikerülni fog” – mondta Wassingnak. Soha többé nem látták. A holland tudóst másnap kimentették.

A Rockefeller család semmilyen költséget nem sajnált az eltűnt fiú felkutatására. Hajón, repülőn és helikopteren fésülték át a környéket, hogy nyomára akadjanak. Maga Nelson Rockefeller és felesége is Új-Guineára repült, erőfeszítéseik azonban hiábavalóak voltak.

A holland belügyminiszter kilenc nap után kijelentette: „Nincs többé esély arra, hogy élve megtalálják Michael Rockefellert.” Habár a szülőkben még pislákolt a remény, aznap elhagyták a szigetet. Két héttel később a holland hatóságok végleg lefújták a keresést, a halál okaként pedig a fulladást jelölték meg.

Az ifjú Rockefeller eltűnéséből médiaszenzáció lett. Olyan híresztelések kaptak lábra, minthogy a sziget kannibáljai vagy a tengerben élő cápák, avagy sósvízi krokodilok ették meg. Más szóbeszéd szerint valahol a dzsungelben kezdett új életet, távol a gazdagság aranykalitkájától. A holland hatóságok tagadtak minden ilyen elméletet, mondván, nem sikerült kideríteniük, mi történt vele.

2014-ben a National Geographic újságírója, Carl Hoffman kiadott egy könyvet „Vad termés: A kannibálok, a gyarmatosítás és Michael Rockefeller primitív művészetért való tragikus kutatásának története” címmel. Ebben felfedi, a hollandok több nyomon haladva is arra találtak bizonyítékokat, hogy a férfit az asmatok gyilkolták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Nelson Rockefeller (ü) első feleségével, Mary Todhunter Clarkkal, és gyermekeikkel: Maryvel, Anne-nel, Stevennel, Rodmannal és MichaellalMichael Rockefeller bátyjával, Rodmannel és annak feleségévelA Rockefeller család legcsendesebb tagjaként Michaelt nem a pénz és az üzlet, hanem a műgyűjtés és a kaland érdekelteRené WassingMichael Rockefeller a bennszülöttek köztAsmat férfi egy kenubanMichael Rockefeller evez egy asmat kenubanAz eltűnés után tíz nappal a kétségbeesett apa még mindig nem adta fel, és azt nyilatkozta, hogy a fia talán valahol a dzsungel közepén van egy bennszülött családdalAz asmatok között élő Cornelius van Kessel hittérítő (k) szentül meg volt győződve, hogy a hallott történet igaz: Michael Rockefellert meggyilkolták a bennszülöttek
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár