2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A háborúk és a klímaváltozás miatt néptelenedett el Tikal, a maják hatalmas városa

2022. július 4. 18:08 Múlt-kor

Luxus és véres labdajáték

A kereskedelemből származó jelentős bevételek a szigorú hierarchia alapján felépülő tikali társadalom felső rétegének óriási luxust biztosítottak.

A királyi család és az előkelők a központi tértől, a Nagy Plazától délre található Központi Akropolisz mészkőből épült, gyakran háromszintes palotáiban laktak.

A festett szobabelsők falára díszes maszkokat akasztottak, faragott kőből készült ülőalkalmatosságaikat pedig – valószínűleg a padlóhoz hasonlóan – jaguárbőr borította. A köznép a város centrumtól távolabb eső részein felépített házikóiban lakott.

Magán a Nagy Plazán a város történetéről értékes információkat az utókorra hagyó hieroglifákkal díszített sztélék álltak. A maják itt végezték az áldozati szertartásokat, amelynek nemcsak állatok, hanem emberek is a szenvedő alanyai lehettek.

A maják egyik legkülönösebb „szórakozását” a leggyakrabban vallási szertartásként funkcionáló labdajáték jelentette.

A játékosok a maja krónikák szerint hallucinogén drogok hatása alatt vonultak ki a két kőfal között fekvő pályára, ahol a könyökükkel, térdükkel és csípőjükkel egy nehéz, gumiszerű labdát igyekeztek bejuttatni a kőből készült gyűrűkbe. A gyűrűk a falakon voltak elhelyezve, 6,5 méter magasan.

A játék azonban vérre ment, a vesztes csapat játékosait ugyanis rituálisan feláldozták. A maja mítoszok szerint a labdajáték a halállal és annak legyőzésével kapcsolódott össze. Maga a csillagászati megfigyelésekre is alkalmas játéktér a halál és az élet közötti átmeneti szakaszt jelenítette meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Füstölő a klasszikus maja korszakból (Kr. u. 300-900), amely egy emberi fejet tartó istenséget formáz. A Tikalban előkerült, kétrészes, a maja Öreg Istent ábrázoló szobor Kr. u. 450 körül készülhetett.Maja piac Tikalban egy rekonstrukciós festményenA fénykorát élő Tikal látképének rekonstrukciójaA tikali Nagy Plaza és a környező templomokHarcra készülő maja harcosokDr. Edwin M. Shook amerikai régész és munkásai egy sírkövet emelnek meg az I. Templom mészkő lépcsői előtt 1959-ben. Shook volt a vezetője a Pennsylvaniai Egyetem csapatának, amely megkezdte Tikal érdembeli régészeti feltárását.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár