2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Valós személyek inspirálták a Trónok harca karaktereit

2014. április 10. 08:31

Az HBO egyik legsikeresebb sorozata, a Trónok harca negyedik évadának nyitórészét április 7-én láthatták először a magyar rajongók. A filmsorozat George R.R. Martin könyvének fantáziavilágán alapszik, amely azonban valós, angol történelmi alakokból is merített ihletet a karaktereit illetően.


Cersei királynő a rózsák háborújában

A Trónok harca sorozat alaptörténete leginkább a középkori rózsák háborújára hasonlít, amely során Anglia két családja, a York- és a Lancaster-ház harcolt egymással a trónért IV. Edward király halálát követően több mint három évtizeden keresztül (1455-1487). A filmbeli Cersei Lannister karakterének mindkét oldalon akad egy-egy párja.

Az elhunyt Edward király szépséges özvegye, Woodville Erzsébet a férjének a halálától kezdődően azon volt, hogy megszerezze és megtartsa a trónt fiának, a leendő V. Edwardnak. Próbálkozásai azonban kudarccal végződtek. Cersei karaktere Erzsébet mellett VI. Henrik angol király feleségére, Anjou Margit személyére is igencsak hasonlít, akiről a krónikák feljegyezték, hogy szép, szenvedélyes, büszke és erős akaratú, olykor azonban könyörtelen asszony volt. Férje mentális problémái miatt gyengének bizonyult az uralkodásban, így gyakran Margit vette kézbe a gyeplőt. A szikrát, amely az Anglia nemességének zömét kiirtó háború kirobbanásához vezetett, York harmadik hercegével, a trón után ácsingózó Richárddal való konfliktusa okozta.

Az erős akarat és a büszkeség mellett Cersei karakterének egyik legmeghatározóbb része, hogy az ikertestvérének a szeretője. A bűncselekménynek számító vérfertőzéssel Boleyn Annát, VIII. Henrik második feleségét is meggyanúsították, azonban a történészek zöme úgy véli, hamis volt a vád.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!