Strucctojáson van az Újvilág első ábrázolása

2013. augusztus 23. 17:03

URL: https://mult-kor.hu/20130823_strucctojason_van_az_ujvilag_elso_abrazolasa

A 16. század elején, valószínűleg Firenzében készítették azt a strucctojásra vésett, latin feliratú földgömböt, amely az Újvilág legkorábbi ábrázolása lehet - jelentették be kutatók.

A földgömböt két strucctojásból illesztették össze, elkészítése a 16. század elejére tehető, s valószínűleg Firenzéből származik. A grépfrút nagyságú tojásra olyan, akkor újdonságnak számító részletek kerültek fel, amelyeket az európai felfedezők, így Kolumbusz és Amerigo Vespucci jóvoltából ismerhetett meg a világ.

A strucctojáson olyan "egzotikus" helyek is feltűnnek, mint Japán, Brazília és Arábia, Észak-Amerikát pedig szigetekre szabdaltan jelölte a mester. A glóbuszon latin nyelvű szavak olvashatók, s az egyetlen mondat is latinul íródott: Hic Sunt Dracones, azaz ’Itt szörnyek vannak’, tehát itt kezdődik a szörnyek birodalma. Az újkori golyóbist ennek megfelelően mitológiai teremtmények díszítik, de vannak rajta egybecsavarodó hullámok, s egy hajótörött tengerész is felbukkan – mutatott rá a Washington Map Society, amely a The Portolan című folyóiratban közölt részleteket a felfedezésről.

A földgömb névtelen tulajdonosa 2012-ben, egy londoni térképvásáron jutott a tárgyhoz, amit a belga Stefaan Missinne vizsgált meg. A szakember – aki munkája során mintegy száz emberrel konzultált – radiokarbonos elemzést, komputertomográfiás és tintavizsgálatot végzett, illetve földrajzi, kartográfiai és történelmi kutatást folytatott. Kutatása végén megállapította, hogy a földgömböt 1504-ben készítették, és nem kizárt, hogy segédmintául szolgált az eddig legrégebbinek hitt, már az amerikai kontinenst ábrázoló földgömb, a Lenox rézglóbusz megalkotásához.

A két földgömböt összehasonlítva megállapítható, hogy a firenzei darab kicsit szabálytalan alakú, míg a New York-i teljesen szimmetrikus, ráadásul a két tojásdarab összeillesztésénél is „kuszák” a vonalak, az Egyenlítőnél pedig a ragasztó miatt olvashatatlanná váltak a bevésések. A földgömbön látható 71 névből egyébként csak hét helyezkedik el a nyugati féltekén, s csupán három Dél-Amerikában: ez a Mundus Novus (Újvilág), a Terra de Brazil és Terra Sanctae Crucis (A Szent Kereszt földje). Missine szerint a térképnek köze lehet Leonardo da Vinci műhelyéhez, mivel az Indiai-óceánon ábrázolt hajó nagyon hasonlít a reneszánsz művészt jól ismerő egyik alkotó munkájához, bár egyes kutatók erősen kétlik a kapcsolat meglétét.