2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Öt kevéssé ismert tény Viktória királynőről

2013. július 3. 18:37

A Hannover-ház tagjaként Londonban, 1819. május 24-én született Viktóriát 1837 júniusában koronázták meg, s 64 évig – a brit királyok között legtovább – uralkodott. Uralkodása idején, 1851-ben nyitott meg a londoni világkiállítás, amely Angliát mint a világ műhelyét mutatta be. Anglia 1875-ben megszerezte a Szuezi-csatorna feletti ellenőrzést, majd 1877-ben Viktóriát India császárnőjévé koronázták. A monarchia soha nem látott fényében ragyogott, a birodalom egyre nőtt, Viktória pedig mélyen hitt Anglia civilizációs küldetésében. Soha nem látogatta meg gyarmatait, noha a birodalom számos városa viselte a nevét. Ő adta a viktoriánus korszak nevét, amely konzervativizmusáról és bigottságáról volt ismert, de Nagy-Britannia iparilag és gazdaságilag is hatalmas fejlődésen ment át.


Anyja egyedül nevelte, mégis megromlott kapcsolatuk

Viktória apja Edvárd kenti herceg, III. György negyedik fia, anyja Viktória Mária Lujza Szász-Coburg hercegnő volt. Mindketten német anyanyelvűek, Németországban, Heidelberg melletti birtokukon éltek, s az anya terhességének nyolcadik hónapjában utaztak Angliába, hogy a gyermek brit állampolgár legyen. Apja tüdőgyulladásban, 1820-ban halt meg, mikor Viktória még csak egy éves volt.

A későbbi királynőt ettől kezdve édesanyja egyedül nevelte, de eltávolodott tőle, amikor látta, hogy a hercegnő teljesen tanácsadója, Sir John Conroy befolyása alá került, megpróbálva őt elszakítani kortársaitól és családtagjaitól. Viktória Leopold bácsikája személyében erős támaszra talált, de ott volt mellette szeretett nevelőnője, Louise Lehzen is. Mikor Viktóriát megkoronázták és áttette a székhelyét a Buckingham-palotába, anyját egy távoli lakrészbe „száműzte” és menesztette a gyűlölt Conroyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár