2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betiltotta az angol zászlót egy brit kisváros

2013. május 16. 15:33

Egy brit kisváros önkormányzatának munkáspárti tanácsnoka szerint a fehér alapon vörös György-keresztes zászló, amelyet közönségesen Anglia zászlajának mondunk, sérti a muszlimokat, mert ha látják, az a keresztes háborúkra emlékezeti őket. A helyi elöljárók rendeletet alkottak, amely szerint a továbbiakban a Union Jacket (a brit állami zászlót), illetve a "megfelelő alkalmakkor" az LMBT mozgalom szivárványos zászlaját, illetve egy virágos lobogót tűznek ki - írja a fotelkalandor.

A Somerset grófságban fekvő Radstockban mindössze 5620-an laknak, közülük 16 muszlim. Ilyen a vidéki Anglia - a nagyvárosokkal szemben itt még kevés a bevándorló, de egy-két pakisztáni család azért már mindenütt van. Saját mecsetjük nincs, ha nagyon imádkozni akarnak a legközelebbi nagyvárosba, Bathba vagy Bristolba mennek.

Nem is volt semmi gond egészen addig, míg a helyi önkormányzat munkáspárti tanácsnoka, egy bizonyos Eleanor Jackson úgy nem gondolta, hogy a fehér alapon vörös György-keresztes zászló, amelyet közönségesen Anglia zászlajának mondunk, sérti a muszlimokat, mert ha látják, az a keresztes háborúkra emlékezeti őket. A helyi elöljárók egyet is értettek vele - így a város zászlórúdja üresen maradt. Rendeletet is alkottak, amely szerint a továbbiakban a Union Jacket (a brit állami zászlót), illetve a "megfelelő alkalmakkor" az LMBT mozgalom szivárványos zászlaját, illetve egy virágos lobogót tűznek majd ki.

A városka lakói kiakadtak. Daily Mailnek nyilatkozók közül a legtöbben egyszerűen nonszensznek minősítették a döntést, és jelezték, őket bizony a kutya nem kérdezte meg arról, hogy milyen zászlót tegyenek ki. A helyi muszlimok is meglehetősen kényelmetlenül érzik magukat. Rizwan Ahmed, a bristoli muszlim közösség vezetője szerint a politikai korrektség ezzel már túl messze ment, és őket egyáltalán nem zavarta eddig, és ezután sem zavarná az angol zászló. A Brit Muszlim Tanács szóvivője Nasima Begum szerint pedig Szent György zászlaja a befogadást és nem a kirekesztést jelképezi, ráadásul az illető szent még az iszlám előtt élt, így egyáltalán nem érti, miért kellene zavarnia a muszlimokat.

Az előterjesztő baloldali politikus azonban kitart álláspontja mellett, és állítja, hogy a fehér alapon piros keresztes zászlót húsz évre el kellene teljesen felejteni, és nem is csak a muszlimok miatt, hanem azért, mert a szélsőjobbosok és a futballhuligánok szokták lengetni. A politikus hölgynek még egy dologban - tényszerűen - igaza van. A zászló valóban kötődik a keresztes hadjáratokhoz. Állítólag ilyen jelvényt akkor viselt először brit uralkodó, II. Henrik 1188-ban ugyan még a fehér keresztet választotta, de Oroszlánszívű Richárd már piros kereszttel a ruháján harcolt. A 13. századtól rendszeresen használják jelvényként angol katonák. A 14. századra már általánossá vált, hogy a királyi lobogó mellett, kvázi az ország zászlajaként hordozzák.

A teljes cikk a fotelkalandor.blog.hu oldalon található

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár