2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma nyitják meg a Wallenberg-évet

2012. január 17. 10:14 MTI

Ma nyitják meg hivatalosan a holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett emlékévet, az eseményen beszédet mond Martonyi János magyar és Carl Bildt svéd külügyminiszter.

Martonyi János a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezendő ünnepélyen nyitja meg a Wallenberg-évet, mások mellett Carl Bildt svéd külügyminiszter és Joszi Peled izraeli tárca nélküli miniszter társaságában. A rendezvényen Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is felszólal.

A Wallenberg család nevében Louise von Dardel mond köszöntőt, és felszólal Anette Lantos, az amerikai képviselőházi tag Tom Lantos özvegye is.

Az eseményen bemutatják az egykori diplomatáról készült kisfilmet, átadják a Wallenberg-díjakat, illetve a Wallenberg Centenáriumi Díjakat, valamint a külügyminiszterek megtekintik a Számomra nincs más választás - Raoul Wallenberg 1912-2012 című fotókiállítást.

A megnyitó előtt Carl Bildt beszédet mond a Közép-európai Egyetemen Raoul Wallenberg tevékenysége, az emberi jogok és a nemzetközi kapcsolatok közötti összefüggésekről.

A Raoul Wallenberg Egyesület két rendezvényen emlékezik az egykori svéd diplomatára: megkoszorúzzák az osztrák nagykövetség épületénél lévő Wallenberg-emléktáblát és a XIII. kerületben, a Pozsonyi út és a Raoul Wallenberg utca sarkánál álló emlékművet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár