A vörösterror 133 napja

Digitalizálják a 19. századi brit régész egyiptomi leleteit

2011. október 20. 09:24

Kiterjedt online katalógusban mutatja be a 19. században élt brit régéz, Flinders Petrie leleteit a British Museum.


Flinders Petrie brit egyiptológus számos lelőhelyet fedezett fel Egyiptomba való 1883-as megérkezését követően. Az akkori egyiptomi jog szerint a leletek egyik fele az észak-afrikai államot, a másik fele az ásatót illette, így Petrien nagy mennyiségű leletanyagot vitt haza Nagy-Britanniába.

Fél évszázaddal Petrie halála után a British Museum hozzálátott a régész által felszínre hozott leletek katalogizálásához. A folyamat eredményeképpen egy interneten hozzáférhető adatbázis jön létre, melyben szabadon kutathatnak a felhasználók.

A liverpooli Nemzeti Múzeum is csatlakozott a British Museum kezdeményezéséhez, és két kurátort lát vendégül, akik az egykori görög kereskedőváros, Naukratisz leleteinek elrendezésében segédkeznek. David Hogarth régész szerint a projekt célja a tárgyi anyag tanulmányozása és a város szerepének kihangsúlyozása az egyiptomi és görög kereskedelmi kapcsolatokban.

A katalógus tartalmazza a korai naukratiszi ásatások megmaradt, 13 ezer tételes leletanyagát, illetve betekintést nyújt a város történelmébe. Az ásatások során sokféle tárgyat találtak: festett görög vázákat, ciprusi és föníciai amforákat, kőszobrokat, terrakotta figurákat, fajansz skarabeuszokat és amuletteket, érméket, ékszereket, alabástrom vázákat, valamint vas és bronz tárgyakat.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!