2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életfogytig tartó börtönre ítélték az argentin diktátort

2010. december 23. 12:50 MTI

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte szerdán egy argentin bíróság Jorge Rafael Videlát, az 1976-tól 1983-ig tartó diktatúra de facto elnökét.

A piszkos háborúnak nevezett diktatúra hivatalos adatok szerint 13 ezer, jogvédő szervezetek szerint mintegy 30 ezer halottat követelt. Videlát már egyszer, 1985-ben kínzásért, gyilkosságokért és más bűncselekményekért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték 1985-ben. Carlos Menem akkori elnök azonban öt évvel később kegyelmet adott neki. A legfelsőbb bíróság 2007-ben érvénytelenítette a kegyelmet, visszaállítva az ítéletet.

Azóta tucatnyi újabb bűnügy vádja merült fel vele szemben. Ezek közül elsőként a "córdobai ügy" fejeződött most be. Ebben 31 olyan politikai fogoly meggyilkolása miatt vonták felelősségre, akiket az 1976-os katonai puccs után röviddel kivittek cellájukból, és hivatalos tájékoztatás szerint "menekülési kísérlet közben agyonlőttek".

Még legalább két másik ügyben kezdődhet per a 84 éves Videla ellen. Az egyik ezek közül arra az esetre vonatkozik, melynek során több tucat csecsemőt loptak el foglyoktól, akiket aztán megöltek. Ami a córdobai ügyet a többitől megkülönbözteti, mint erre Miguel Ceballos, az áldozatok családjainak ügyvédje rámutatott, az az, hogy az érintetteket még a katonai puccs előtt a polgári kormány helyezte vizsgálati fogságba, és azelőtt végezték ki őket, hogy perük egyáltalán megkezdődhetett volna.

A Videla és tábornok társai által felállított katonai kormány felszámolta a politikai pártokat, ellenőrzése alá vonta a szakszervezeteket, cenzúrázta a médiát, megkínoztatott és megöletett több ezer "felforgató elemet". Mindezt a kommunizmus elleni harc szükségességével indokolták. Videlának a mostani perben mintegy kéttucatnyi vádlott-társa volt, akiknek legtöbbjét szintén életfogytig tartó börtönre ítélték. Az egyik Luciano Benjamin Menendez tábornok, aki a "felforgató elemek" elleni hadjáratot vezette. Neki ez már az ötödik életfogytig tartó börtönbüntetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár