2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Popsztár akadályozta meg a III. világháborút?

2010. november 14. 19:32 MTI

Lehet, hogy a III. világháborút akadályozta meg a britek énekes világsztárja, James Blunt, aki a koszovói NATO-hadműveletek idején - az amerikai főparancsnok közvetlen utasításának ellenszegülve - nem volt hajlandó erőt alkalmazni egy orosz alakulattal szemben.

Blunt - számos könnyűzenei elismerés tulajdonosa, listavezető slágerek ünnepelt előadója, aki két éve Budapesten is fellépett - zenei karrierje előtt a brit hadsereg tisztje volt, és részt vett a NATO 1999-es balkáni bevetésében.

A BBC rádió vasárnap esti politikai magazinműsorában Blunt elmondta: 1999 júniusában azt a parancsot kapta, hogy alakulatával foglalja el a pristinai repülőteret. A későbbi énekes által vezetett brit ejtőernyős század egy 30 ezer fős, 16 kilométer hosszú NATO-konvoj élén haladt, és elsőként ért a repülőtérhez - ám megelőzte őket egy kétszáz fős orosz egység.

Blunt - aki 2002-ben századosként szerelt le - a vasárnapi interjúban felidézte: Wesley Clark tábornok, a NATO-hadművelet amerikai irányítója azt a parancsot adta neki, hogy "bármilyen eszközzel" távolítsa el az orosz katonákat a repülőtér környékéről. "A rádión olyan szavak is elhangzottak, mint a 'megsemmisítés' ... de ezt a parancsot megtagadtam" - mondta, "őrültnek" minősítve a kialakult helyzetet.

Blunt tudta, hogy hadbíróságot kockáztat, ám a brit kontingens főparancsnoka, Sir Mike Jackson tábornok - aki később brit vezérkari főnök lett - őt támogatta, és egyenesen megmondta Clarknak, hogy "márpedig az én katonáim még az Ön kedvéért sem lesznek felelősek a III. világháború kirobbantásáért".

Az énekes világsztár a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette, hogy akkor is megtagadta volna az amerikai tábornok parancsának teljesítését, ha Jackson nem lép közbe. A repülőteret a NATO-egységek végül körbevették, és néhány napon belül az orosz alakulat javasolta a légikikötő közös ellenőrzését. Az oroszoknak, akik először "agresszív módon szegezték fegyverüket" a NATO-alakulatra, akkor már se élelmük, se vizük nem volt - mondta Blunt a műsorban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár