2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fegyverszünettel végződött a III. világháború főpróbája

2010. június 25. 10:30 Múlt-kor, MTI

1950. június 25-én az észak-koreai csapatok támadásával megkezdődött a koreai háború, a hidegháború első fegyveres konfliktusa, amelyet sokan a III. világháború főpróbájának tartottak, és amelynek békeszerződései a mai napig nem születtek meg.

Koreát a II. világháború után - a szövetségesek egyezménye alapján - a 38. szélességi foktól északra a szovjetek, délre az amerikaiak szállták meg, hogy ellenőrizzék a japán haderők lefegyverzését és kivonulását. 1945 decemberében a nagyhatalmak összkoreai kormányban állapodtak meg, Északon azonban a szovjetek támogatta kommunista párt elszabotálta a megállapodást. Ezért az Egyesült Államok az ENSZ elé vitte a félsziget egyesítésének ügyét. Az ENSZ előírta, hogy Koreában nemzetgyűlési választásokat kell tartani és egységes kormányt kell létrehozni.

Délen az 1948 májusában tartott választások után megalakult a nyugatbarát Koreai Köztársaság, míg északon - választások nélkül - kikiáltották a kommunista Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot. A szovjet és az amerikai hadsereg zömét kivonták. Mindkét kormány igényt tartott az egész országra. Miután a déliek kimondták, hogy fegyverrel is érvényt szereznek az ENSZ-határozatnak, 1950. június 25-én Észak-Korea "megelőzésként" megtámadta Dél-Koreát.

A kétszeres létszámfölényben lévő, szovjet T-34-es tankokkal felszerelt északi hadsereg gyorsan előretört, június 28-án elfoglalta Szöult, a fővárost, nagy csapattesteket kerített be, és gyors ütemben nyomult Dél felé. Másnap Truman amerikai elnök parancsot adott az amerikai csapatok bevetésére.

Az ENSZ BT - a szovjet küldött távollétében, aki a Kuomintang-Kína BT-tagsága miatt bojkottálta a BT-t - már június 27-én támadónak nyilvánította Észak-Koreát, és az ENSZ tagállamait Dél-Korea támogatására szólította fel. A főparancsnok Douglas MacArthur tábornok, a Japánban állomásozó amerikai haderők főparancsnoka lett. Az amerikaiak vezette, 15 országot képviselő ENSZ-erők 1950. szeptember közepén szálltak partra, és hamarosan a kínai határig nyomultak előre.

Novemberben - szovjet fegyverrel - kínai "önkénteseket" vetettek be és az akkori szocialista országok - köztük Magyarország is - széles körűen segítették a KNDK-t. Az élelemmel és ruházattal rosszul felszerelt amerikaiak nem tudták visszaverni a kínai csapatokat. 1950 decemberében az észak-koreai és kínai csapatok elfoglalták Phenjant, 1951 januárjában pedig Szöult. 1951 márciusában azonban a már lényegesen jobban felszerelt amerikai-dél-koreai hadsereg visszavette Szöult, s jelentősen visszanyomta az eddigi frontvonalat.

A front 1951 áprilisára a 38. szélességi foknál állandósult: állóháború alakult ki, majd a nyár folyamán - a Nehru képviselte India javaslatára - megkezdődtek a fegyverszüneti tárgyalások. A háború 1953. július 27-én a panmindzsoni fegyverszüneti szerződés megkötésével ért véget: véglegessé vált Korea két részre szakadása. Az eredeti megállapodásban szereplő status quo kölcsönös elfogadásáért súlyos árat fizettek, ám a számok a mai napig becslésen alapulnak.

A két ország között ma sincs békeszerződés. A két Korea vezetői először 2000. júniusban találkoztak. 2009 májusában Észak-Korea hadüzenetnek tekintette, hogy Dél-Korea csatlakozott a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez, és bejelentette, hogy a továbbiakban nem tekinti magára nézve kötelezőnek az 1953-ban megkötött fegyverszüneti megállapodást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár