2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit szégyenlistára került a Vulkán Park terve

2009. november 27. 16:36 MTI

A támogatásról szóló végleges döntés még nem született meg, de a Ság hegyre tervezett Kemenes Vulkán Park már felkerült egy brit civil szervezet szégyenlistájára - írta a Vas Népe.

Bármelyik nap megszülethet a döntés, hogy megkapja-e Celldömölk a Ság hegyre tervezett Kemenes Vulkán Park építéséhez beígért 433 millió forintnyi uniós támogatást. Éppen ezért döbbentette meg a pályázat készítőit az Open Europe, a magát euroszkeptikusnak nevező brit civil szervezet nemrég közzétett listája, amely ötven, a szervezet által erősen megkérdőjelezhető, az Európai Unió által támogatott projektet tartalmaz; így a sajtóban is elhíresült, tíz tuskóból álló várgesztesi kerékpáros pihenőt és a vulkán parkot.

A szégyenlista Celldömölk esetében alkalmas lehet arra, hogy negatívan befolyásolja a döntést, pedig a helyiek a turizmus fellendülését várják az összességében 510 millió forintba kerülő beruházástól. A Vulkán Park fő attrakciója a vulkánház lenne. A több emeletes, ablak nélküli mintegy ezer négyzetméteres épületben többféle élményt kínálnak majd a látogatóknak. A Verne-kabinba betérők például virtuális utazást tehetnek a föld belsejébe, a magmakamrában pedig nagy méretű síkképernyős monitorok révén egyenesen a magmatestbe repülhetnek.

A tűzhányó teremben egy szimulációs szoftver segítségével különböző vulkánkitöréseket generálnak, a vulkánhorror teremben pedig a tűzhányók pusztító tevékenységét ismerhetik meg a látogatók, akik egy speciális dobogón állva egy imitált földrengést is átélhetnek majd. A Kemenes Vulkán Park ötlete és megvalósíthatósági tanulmánya Harangi Szabolcstól, az MTA doktorától, az ELTE tanszékvezető tanárától származik, aki sok éve tanulmányozza tanítványaival az egykori bazalt tűzhányót, amelynek különlegességét a nemzetközi vulkanológiai szakfolyóiratokban megjelent tanulmányok is elismerik.

A professzor megdöbbenését fejezte ki az Open Europe listája miatt. Levelet írt a brit civil szervezetnek, mire az Open Europe elnöke elnézést kért és azt ígérte, leveszik a listáról a Vulkán Parkot, ami azonban a mai napig még nem történt meg - írta a Vas Népe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár