A vörösterror 133 napja

Világörökségi címbe kerülhet a felújítás

2009. október 29. 09:54 The Guardian

Nem sikerült túl jól a bolíviai Akapana piramis rekonstrukciója: az UNESCO szerint ugyanis az épület ebben a formájában lekerülhet a szervezet világörökségi helyeinek listájáról.


Tiwanaku (Tiahuanaco) a Nemzeti Régészeti Unió engedélyével, a turizmus fellendítése érdekében döntött a piramis felújítása mellett, hiszen évente több ezren érkeznek oda, hogy alig 10 dollár fejében megnézzék az építményeket. Az ötletet valószínűleg az útikönyvek adhatták, amelyek szerint a dombra emlékeztető piramis elég szegényes állapotban van.

A munkások a legnagyobb dél-amerikai, inkák előtti piramist vályoglapokkal vonták be, hogy még hatásosabban nézzen ki. Egyes szakértők szerint azonban ez az egyébként is vitatott művelet a terület világörökségi címébe kerülhet majd.

Az építményt ért károkat felülvizsgáló José Luis Paz szerint a probléma egyik oka az lehet, hogy senki nem tudja, az építmény eredetileg miként nézhetett ki, és a helyiek ezért saját kezükbe vették a tervezést. A helyszín ásatásait is vezető Paz szerint a vályog nem csak kinézetre ronda, de statikai károkat is okoz, ugyanis a plusz tehertől össze is omolhat az épület. A hatóságok azonban megvédték a renoválást: szerintük a piramist eredeti formájában állították helyre.

A döntést azonban az ENSZ illetékesei hozzák majd meg, akik hamarosan a helyszínre utaznak, hogy felmérjék a károkat. Tiwanaku egyébként 2000-ben került fel a listára építményeivel, amelyet a Bolivia, Peru, Argentina, és Chile területén, i.e. 1500 és i.sz. 1200 között virágzó kultúra alkotott. A piramist i.sz. 300 és 700 között építhették.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!