2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Csak az operaházi lámpák kristályfénye száll

2009. szeptember 28. 11:37 MTI

Kiállítással, gálaesttel és a 125 évvel ezelőtti nyitó díszelőadás reprodukciójával ünnepli megnyitásának évfordulóját a Magyar Állami Operaház (MÁO). A jubileumi megemlékezések sorában kiemelkedő esemény az a kiállítás, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitott meg vasárnap.


Kulturális csatával nyitották meg az épületet

A miniszter emlékeztetett rá, hogy 125 évvel ezelőtt kulturális csata zajlott az Ybl-palotában: a felavatásra váró közönség rohamozta meg az Operaházat. Mint rámutatott, kevesen bíztak abban, hogy megvalósul az a terv, hogy álljon palota az operaművészetnek a Sugár úton.

Szavai szerint Ferenc József a sors kegyeltje volt, mert nem csak ezt az épületet nyithatta meg, hanem a Hősök terén álló Szépművészeti Múzeumot is, láthatta mint válik nagyszerűvé az egész környék. Kiemelte, hogy az Operaháznak nem csak nemes hagyományairól kell gondolkodnia, hanem a jövőjéről is, hogy szolgálja a közönséget a következő évtizedekben. Az opera mint műfaj és annak alkotói mindig egy kor nélküli csapatot képviseltek - hangsúlyozta. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora bemutatta a kiállítást, és felidézte, hogy milyen művészóriások léptek föl itt.Az anyagot Wellmann Nóra, az Operaház muzeológusa állította össze. A tárlat vasárnaptól az egész évadban látogatható a ház különböző helyiségeiben. A125. évforduló kiváló alkalom arra, hogy az Operaház bemutassa közönségének és nagyszámú látogatójának múltja legkiemelkedőbb pillanatait és legjelentősebb művészeit. A kiállítás anyaga zömében az intézmény emlékgyűjteményéből kerül ki, de az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára, a Kiscelli Múzeum, a Fővárosi Levéltár, az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Ráday Levéltár gyűjteményéből is több operai vonatkozású dokumentum látható.

Természetesen lehetetlen vállalkozás egyetlen kiállítás keretei között a budapesti operajátszás történetének akárcsak a legfontosabb eseményeit is bemutatni, ezért az anyag fontosabb csomópontok köré szerveződik. Az első a ház építéstörténete és a megnyitás, az épület és közönsége, az Operaház első évei. A második az Operaház történetének jelentős állomásai, Gustav Mahler igazgatásától napjainkig. Külön rész foglalkozik a színpadi látvánnyal a kezdetektől napjainkig. Természetesen beszámol a kiállítás az Operaház kiemelkedő művészeiről: énekesekről, táncosokról, karmesterekről készültek kép- és hangösszeállítások.A jeles évfordulót szombaton gálaesttel köszöntötték, ezen szinte valamennyi neves magyar operaénekes színre lépet. A gála ízelítőt is adott a repertoárból. Az ünnepi estekre az Andrássy úti dalszínház előtti szakaszát lezárták, itt 450 ülőhelyet alakítottak ki: az óriáskivetítőn már szombat délutántól sok százan nézhették a programot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár