A vörösterror 133 napja

A kőbányai zsidóság története képekben

2009. szeptember 24. 12:42 MTI

Auschwitz album: rólunk, nekünk, nélkülük... címmel 16 tablóból álló, részben helytörténeti, a kőbányai zsidóság Auschwitz előtti életét bemutató kiállítás nyílt tegnap a Pataky Művelődési Központban.


Buzás Kálmán, a művelődési központ igazgatóhelyettese, a városrész helytörténeti kutatója és Szántó Judit, a Zrínyi Gimnázium történelemtanára gyűjtötte össze a kiállítás anyagát. Az indítótabló a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumban őrzött Auschwitz Album reprint változata, amely a Jakab gyerekek történetével kezdődik, s a túloldala a kőbányai zsidóság sorsával foglalkozik - mondta el Buzás Kálmán.

Egy hatalmas, 3-szor 2 méteres óriástablón rengeteg fotó és dokumentum látható, olyan anyag, amely az élettel foglalkozik elsősorban - hangsúlyozta a helytörténész. Ez azt jelenti, hogy számtalan képen láthatók a háború előtti békés mindennapok, óvodai csoport, zsidó esküvők a zsinagógában és előtte, majd fokozatosan jön az árnyék: a menlevelek, a kirekesztés dokumentumai. A tablósor alatt mintegy 50 méter fekete bársony fut végig a földön - tette hozzá. Buzás szórólapot is készített a tárlathoz. Ezen magyar és angol nyelven olvasható, hogy Kőbányán 1944-ben mintegy ötezer zsidó élt 1200 családban. A holokauszt után szinte alig maradt zsidó család a városrészben, a zsinagóga is elnéptelenedett.

Szántó Judit tanár, a kiállítás másik gazdája arról beszélt, hogy az utcán járva szólította meg az embereket, hogy összegyűjtse a tárlat anyagát. Tanítványai is egy tanéven keresztül gyűjtögettek, az internetet böngészték. A csoportoknak a gimnázium honlapján lehet regisztrálni a kiállítás megtekintésére. Egyik felhívásukra 105 fiatal jelentkezett tárlatvezetőnek, akiket a Holokauszt Emlékközpont munkatársa képezett. Naponta felváltva hat-hat diák vezeti majd a diákcsoportokat a kiállítás zárásáig, október 16-ig.

Az MTI információi szerint a sokáig raktárként működő kőbányai zsinagógát a Sion Gyülekezete Alapítvány vette meg és újította fel. A neoprotestáns gyülekezet mindenki templomaként és rehabilitációs központként működteti az épületet, ahol drogos és alkoholbeteg fiataloknak tartanak foglalkozásokat.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!