Hitler elfeledett szövetségesei

Katharina Wagner feltárná családja náci kapcsolatait

2009. június 23. 10:38 MTI

Nemcsak a jövőre készül, hanem a család náci kapcsolatait is fel akarja tárni a világhírű bayreuthi ünnepi játékok vezetője, Katharina Wagner, aki testvérével, Evával együtt kilenc hónappal ezelőtt vette át az irányítást a híres Zöld Dombon.


Eva Wagner-Pasquier és Katharina Wagner

Katharina az évadnyitó sajtóértekezleten közölte, hogy testvérével együtt elhatározták, kivizsgáltatják és a nyilvánosság elé tárják a Wagner-család és ezen keresztül az ünnepi játékok nemzetiszocialista múltját.

Korábban számos találgatás megjelent, és a hírek szerint sok a feltáratlan dokumentum is. Katharina apját, Wolfgang Wagnert állítólag szorosabb kötelék fűzte Hitlerhez, akit csak "Onkel Wolfnak" szólított. A brit születésű nagyanyja, Winifred Wagner Hitler szeretője volt, nagyapja, Siegfried Wagner pedig egyenesen támogatta a náci rezsim vezetőjének antiszemita nézeteit. Hitler egyébként valóban imádta Wagner zenéjét, de a párt tagjai kevésbé lelkesedtek az eposzokért, és csak a Führer miatt látogatták az előadásokat.

A sajtóértekezleten Katharina kijelentette, független történészeket bíztak meg a múlt feltárásával. A játékokat 57 éven keresztül irányító, és immár 90. évében járó apja is támogatja a feltárást, amelynek első eredményei 2013-ra várhatók. A bayreuthi ünnepi játékok 133 éves múltra tekintenek vissza. Hitler annak idején a család barátjának számított, és minden júliusban ellátogatott a Zöld Dombra, ami a háború után nem tett jót a rangos operafesztivál tekintélyének. Winifred és Siegfried fiai, Wieland és Wolfgang Új Bayreuth néven azonban hamar visszaállították a nácizmushoz való közelsége miatt diszkreditált játékok nemzetközi tekintélyét.

A 31 éves Katharina Wagner által bejelentett vizsgálat ellenére a múlt egyáltalán nem árnyékolja be a jelent. Erre utal az, hogy Bernd Neumann kulturális államminiszter, továbbá a bajor tartomány illetékes minisztere bejelentette, a gazdasági, illetve pénzügyi válság ellenére Bayreuth számíthat az állami támogatásra.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!