2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Számítógéppel rekonstruálták Kleopátra képmását

2008. december 16. 13:19 The Daily Mail

Elizabeth Taylortól Sophia Lorenig több színésznő is megformálta már a végzet ókori asszonyát. A kutatóknak azonban most sikerült első alkalommal rekonstruálni a tragikus véget ért uralkodónő arcképét.

Sally Ann Ashton egyiptológus szerint a számítógéppel megalkotott háromdimenziós rekonstrukció az eddigi leghitelesebb Kleopátra-kép. Annak létrehozásánál ókori tárgyakat, így egy, uralkodása idején a nő képmásával ellátott gyűrűt, és más faragványokat is felhasználtak.Az igazán bonyolult folyamat közel egy évig tartott, és annak eredménye lenyűgöző: egy, az 1961-es mozi világától igencsak távol álló nő mosolyog ránk a képekről. Ashton, a Cambridge-i Egyetem kutatója elmondása szerint a rekonstrukciót egy ötrészes, Kleopátra életével és uralkodásával kapcsolatos dokumentumfilmben mutatják majd be, amely a görög örökség mellett az egyiptomi gyökereket is bemutatja majd.

A kép a korábbi ábrázolásoktól is sokban különbözik: a Newcastle Egyetem Sefton Múzeuma tavaly állított ki egy olyan érmét, amely Kleopátra mellett szeretőjét, Marcus Antoniust is bemutatta, ám azok a képek szintén egy másfajta, kevésbé szép nőt ábrázolnak. Ez persze nem meglepő, hiszen a királynő kinézete évszázadok óta képezi az akadémiai viták tárgyát: míg Shakespeare drámája a nő fiatalos szépségét emelte ki, mások szerint Kleó alacsony, nagyorrú és rosszfogú lehetett.Az i.e. 69-ben Alexandriában született Kleopátra 17 évesen került a trónra az országot három évszázada uraló görög dinasztia sarjaként. Később elcsábította Julius Caesart, akinek később fiút szült. Caesar halála után Marcus Antonius-t hálózta be, majd az actiumi csata után a legenda szerint egy áspiskígyóval öngyilkosságot követett el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár