2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladóvá váltak az egyházi ingatlanok Európában

2008. július 15. 08:56

Egyre több templom, plébánia, kis rendház üresedik ki és változik át világi rendeltetésű épületekké: Nagy-Britanniában ez a folyamat 1970-ben kezdődött, amikor az anglikán egyház 1700 kultikus helyiséget zárt be.

Franciaországban és több más európai országban rengeteg templom áll elhagyatottan és elhanyagoltan - írtuk nemrég. A falvak és városok nem tudják, mitévők legyenek: egyes közösségek lerombolják azokat, hogy helyet csináljanak a terjeszkedésnek, mások - kevésbé drasztikus módon - lakóhelyként árusítják ki az épületeket.

Ön megvenné?

Olaszországban viszonylag új ez jelenség, de ott is templomok és egyházi épületek százai kerülnek eladásra, részben a papok, szerzetesek fogyatkozó száma, részben pedig az épületek elöregedése miatt.

Nem szokatlan dolog már, hogy egy kápolna festőműhellyé vagy koncertteremmé változzon, vagy hogy egy rendház fogadóvá alakuljon. Megvásárlásuk magánszemélyek részéről értékeik megmentését jelenti, ugyanakkor a vásárló is jól jár. Az árak Olaszországban 200-600 ezer euró (50-140 millió forint) között mozognak. A közép-olaszországi, Umbria tartománybeli Treviben egy 200 négyzetméteres templom például 550 ezer euróba (130 millió forint) kerül.

A vásárlónak azonban minden esetben meg kell győződnie arról, hogy az adott ingatlan nem áll-e a kulturális minisztérium felügyelete alatt. A megvásárlásnak ilyen esetben sincsen akadálya, de akkor számítani kell arra, hogy a minisztérium megszabhatja a restaurálás feltételeit. Igaz, ez olyan pénzügyi kedvezményekkel járhat, amelyek fedezik a kiadások 50 százalékát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár