2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Április 4-ről szóljon az ének!

2008. április 8. 15:00

Bár a 2. világháború magyarországi szakasza 1945. április 13-án ért véget, az új rendszer valamilyen oknál fogva április 4-ét jelölte ki a felszabadulás ünnepi dátumául. Hivatalos állami ünneppé pedig csak 1950-től vált. 40 évnyi katonai díszszemle a Felvonulási téren - a Múlt-kor 2. évfolyamának 26. adásában.

1950-ben óriási fordulat következett be április 4. megítélésében, mintegy beteljesült Révai József akarata, az április 2-án megszülető 10. számú törvényerejű rendelet már egyértelműen fogalmazott. "1945. április 4. a legdöntőbb fordulat Magyarország ezeréves történetében és a magyar nép küzdelmekben gazdag életében, mint az a nap, amelyen a dicsőséges szovjet hadsereg kiűzte országunk területéről a német fasiszták és magyar csatlósaik utolsó hordáit, felszabadította az egész ország területét az idegen imperialista megszállás és az elnyomás alól, megnyitott az utat hazánk igazi függetlenségének megteremtésére, a munkásosztály és a dolgozó parasztság szövetségének megvalósítására, a népi demokratikus államhatalom kiharcolására, a szocializmus építésére." További mítoszok április 4-ről!1950-től jelent meg a felvonulási kényszer is, Budapesten például a Nagybudapesti Pártbizottságban külön albizottságot hoztak létre ennek megszervezésére. Az általuk meghatárotott írásos direktívák is igen érdekesek: 1951-52-ben 400-800 ezer közti résztvevővel számolnak. Ebből az is látszik, hogy a részvétel kötelezően ajánlott volt, így a lakosságot a házmegbízottak hozták felvonulásra kész állapotba.

Az adás második feléből az is kiderült, hogy az úttörők ajkáról sosem fogy el a nóta. A 70-es, 80-as években a magyar pártvezetők komolyan gondolták, hogy a szocializmus építése akár happy enddel is zárulhat itthon. Ennek a feltételezésnek egyik alappillére a zánkai úttörőváros volt. Az úttörő mindig vidám, és ha egyszer belekóstol az ideális társadalom viszonyaiba - gondolták akkoriban -, akkor egész életében annak megvalósításán munkálkodik majd. Önfeledt táborozás a Balaton partján vagy ideológiai elitképző?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár