2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dossziéval nyomozták ki Nagy Imre sírját

2007. október 26. 15:00

Lassan húsz éve annak, hogy egy titkos állambiztonsági parancs nyomán elkezdődött Nagy Imre és mártírtársai sírjának felkutatása. A feladattal Pajcsics Józsefet, a BM vizsgálati osztályának helyettes vezetőjét bízták meg - derül ki a Múlt-kor második évadának nyolcadik adásából.

Harminc évvel Nagy Imre és mártírtársainak kivégzése után, 1988 júniusában a Belügyminisztérium akkori vezetése úgy döntött: felkutatják a forradalom mártírjainak sírhelyét. A szigorúan titkos nyomozást, egy Pajcsics József nevű ezredesre bízták, aki az akció részleteiről senkinek sem beszélhetett.Pajcsics József, ma nyugállományú tábornokként a következőképp emlékezik: "Bejutottam a szigorúan titkos Állambiztonsági Irattárba, annak egy külön páncéltermében voltak az iratok és kirakták elém az egész Nagy Imre aktát. Nagyon izgalmas pillanat volt számomra, hogy ezekkel szembesülhettem, főleg azok után, hogy láttam, hogy évek óta rajtam kívül ezt föl nem nyitotta senki." Az aktában lévő jelentések egyetlen példányban készültek és kézzel írták. Az egykori állambiztonságnál ugyanis az volt a hagyomány, hogy a legtitkosabb ügyek leírásába még az egyébként megbízható gépírókat sem vonták be.

A dosszié irataiból kiderült: Nagy Imrét Bórbíró Piroska néven, Maléter Pált és Gimes Miklóst pedig Naszladi Péter fedőnév alatt temették el közös sírba. Pajcsics elmondása szerint "volt egy boríték, az volt ráírva, hogy Vida elvtárs engedélyével bontható fel. Ő volt a bíró, aki végül is az ítéletet hozta. Kinyitom a borítékot és látom, hogy a népbírósági tanács átalakult fellebbviteli tanáccsá és szavazással eldöntötték, hogy a kegyelmi kérvény el van utasítva. Ez a jegyzőkönyv volt például ebben a zárt borítékban. Ezt akkor én tudtam felbontani 30 év után először."

A jeltelen sírok felkutatására '89 márciusában került sor. A szakértők, először Nagy Imre miniszterelnök földi maradványait találták meg. A csontok exhumálásánál még a szakértőket is meglepte az a kíméletlen brutalitás, amellyel a kivégzetteket még holtukban is megalázták. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a holttesteket arccal a föld felé, zsákba csavarva és drótkötéllel átkötve temették el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár